Nashville Predatorsissa on löydetty toimiva systeemi, mitä tulee maalivahtien peluutukseen.

Tennesseessä on jo useamman vuoden ajan ylipeluutettu ykkösvahti Pekka Rinnettä ja samat sanat ovat päteneet myös kuluvaan kauteen. Ylipeluutus on puolestaan näkynyt epätasaisuutena, sillä välillä kokenut suomalaisvahti on ollut yksi sarjan parhaista maalivahdeista ja välillä taas niukin naukin keskitason ”kassari”.

Joulukuun aikana Predators-organisaatiossa alettiin kuitenkin ottamaan seuran kakkosvahdiksi kesken kauden nousseelta Sarokselta tullut pelillinen viesti vastaan: alkukauden loistavissa otteissa ei ollut kyse mistään sattumasta, vaan suomalaisvahti on jenkkiläisittäin sanottuna ”The Real Deal”.

Tammikuun aikana Rinteen ja Saroksen pelijakauma onkin muovautunut oikeanlaiseksi. Saros pelaa keskiarvolta joka kolmannen ottelun ja molempien maalivahtien suoritustaso on ollut loistava.

Tilastot paljastavat totuuden

Predatorsin toimivan peluutuksen puolesta puhuvat myös tilastot: Marraskuussa, kun pelit eivät olleet vieneet vielä kaikkea virtaa, Rinteen torjuntaprosentti oli 94,90. Joulukuun peleissä Rinteen torjuntaprosentti olikin sitten väsyneenä luvattoman heikko 87,50 ja taas tammikuussa se on tähän mennessä pelatuista kahdeksasta ottelusta 94,20.

Ja mitä tulee sitten Saroksen tilastoihin, niin ne ovat olleet koko kauden ajan vahvat. Yhdeksästä aloittamastaan ottelusta hänen torjuntaprosenttinsa on 95,20 ja päästettyjen maalien keskiarvo käsittämätön 1.44.

Tulevana yönä Saros lähtee metsästämään kuluvan kauden osalta kuudetta voittoa, kun vieraaksi saapuu Rasmus Ristolaisen edustama Buffalo Sabres. Samalla nuorelle suomalaisvahdille tarjoutuu myös revanssin paikka, sillä hän pelasi NHL-uransa ensimmäisen ottelun juuri Sabresia vastaan, viime kaudella, häviten sen 4-1.