Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF on päättänyt nimetä tällä kertaa kunniagalleriaansa, Hockey Hall of Fameen, kuusi pelaajaa.

Näiden kuuden pelaajan joukossa ovat kaikkien aikojen ehdottomiin suomalaiskiekkoilijoihin lukeutuvat Teemu Selänne ja Saku Koivu.

Kaksikko tuli tunnetuksi maajoukkuepaidasta melkoisena tutkaparina ja lopulta he valloittivat myös NHL-kaukaloita yhdessä, pelatessaan samaan aikaan Anaheim Ducksissa.

Suomalaisduolla saattaakin olla edessään melkoinen vuosi, sillä Selännettä pidetään satavarmana nimenä NHL:n Hockey Hall of Fameen ja myös Koivu on erittäin potentiaalinen vaihtoehto liittymään tutkaparinsa mukana siihen kaikkein arvostettuimpaan kunniagalleriaan.

17 muun suomalaisen joukkoon

Aiemmin vastaavan kunnian ovat saaneet 17 suomalaista jääkiekkopelaaja ja erilaista vaikuttajaa. Heidän joukossaan ovat muun muassa sellaiset nimet kuin Raimo Helminen, Jari Kurri, Teppo Numminen ja Ville Peltonen.

Suomalaisista viimeisimpänä maininnan on saanut Peltonen, joka aateloitiin Kansainvälisen Jääkiekkoliiton kunniagalleriaan viime vuonna.

Kyseessä on IIHF:n Hall of Famen 20. vuosiluokka ja sitä tähdittävät suomalaiskaksikon ohella sellaiset nimet kuin Joe Sakic, Uwe Krupp, Dieter Kalt ja naisjääkiekkoilijoista Angela Ruggiero.

Heistä Sakicin meriitit lienevät kaikille tutut. Krupp puolestaan tunnettiin yhtenä kaikkien aikojen saksalaisjääkiekkoilijoista ja esimerkiksi NHL:n puolella hän iski vuoden 1996 Stanley Cup -finaalit ratkaisseen maalin Colorado Avalanchelle. Kalt puolestaan tuli tunnetuksi yhtenä itävaltalaisen jääkeikon pioneereista.

Ruggiero puolestaan on yksi kaikkien aikojen naispuolustajista jääkiekossa. Hänellä on tilillään olympialaisista kulta-, hopea- sekä pronssimitalit ja esimerkiksi MM-kisoissa hänet valittiin neljästi kisojen parhaaksi puolustajaksi. Ruggiero on myös Hockey Hall of Famen jäsen vuodelta 2015.