Washington Capitalsin ykkösvahti Braden Holtby voitti viime kaudella ansaitusti NHL:n parhaalle maalivahdille vuosittain jaettavan Vezina Trophyn.

Kanadalaisvahti dominoi maalivahtien osalta NHL-jäitä käytännössä ottaen koko menneen kauden ajan. Hän torjui yhteensä huimat 48 runkosarjavoittoa ja hänen torjuntatilastonsa olivat 92,20/2.20.

Sinällään torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo eivät olleet mitenkään poikkeuksellisen kovia: Yli 30 ottelua runkosarjassa pelanneista maalivahdeista peräti seitsemällä oli Holtbya kovempi torjuntaprosentti ja neljällä päästettyjen maalien keskiarvo oli alhaisempi. Nollapelejä (3) Capitals-vahdilla oli puolestaan vasta 18:nneksi eniten.

Kuluvalla kaudella Holtby on ollut jälleen jäätävä ja jopa vielä viime kautta parempi. Hän on pysäyttänyt kiekot 93,30 prosentin varmuudella, päästänyt keskiarvolta ottelua kohden ainoastaan 1.85 maalia ja merkkauttanut huimat kuusi nollapeliä, vaikka tilillä on vasta 34 pelattua ottelua.

Nollapeleistä viimeisin tuli viime yönä, kun Capitals tylytti Chicago Blackhawksia kotonaan lukemin 6-0. Holtby torjui ottelussa 24 kertaa.

Missä kaikki hype?

Miten ihmeessä on siis mahdollista, että Holtbyn kuluvan kauden tarina on saanut olla kaikessa rauhassa, ilman sen kummempaa huomiota?

Syy on varsin yksinkertainen ja se ei ole suoranaisesti Holtbyssa itsessään: Washington Capitals ei ole voittanut yhtä paljon otteluita kuin viime kaudella. Se ei ole ollut yhtä dominoiva.

Lisäksi Holtby on hävinnyt henkilökohtaisella tasolla tässä vaiheessa kautta jo lähes yhtä paljon pelejä kuin koko viime kaudella, mitä tulee varsinaiseen peliaikaan. Nyt tappioita varsinaisella peliajalla on tilillä kahdeksan, kun niitä viime sesongilla oli yhdeksän.

Toki sekin on vaikuttanut hiljaisuuteen Holtbyn ympärillä, ettei 27-vuotias ole ollut niin dominoiva muihin maalivahteihin verrattuna millään sarakkeella. Ja itse asiassa alkukaudesta otsikot varasti Carey Price ja nyt suurin ennakkosuosikki Vezina-voittajaksi on Minnesota Wildin Devan Dubnyk (94,00/1.77). Lisäksi myös Sergei Bobrovsky varasti oman osansa Columbus Blue Jacketsin huiman voittoputken jälkeen.

Holtby on kuitenkin tulossa kovaa vauhtia ja nousemassa tätä menoa haastamaan Dubnykin. Hänen kehityskäyrä esimerkiksi torjuntaprosentin osalta on nimittäin ollut niin vaikuttavaa luettavaa, että edellä olevalla väitteelle on olemassa vakaat perustelunsa.

Lokakuussa Holtbyn torjuntaprosentti oli 91,70, marraskuun vastaava lukema oli 92,30, joulukuussa kiekot pysähtyivät 93,80-prosenttisesti ja kuluvan vuoden osalta torjuntaprosentti on toistaiseksi uskomaton 95,90.