Sveitsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana toden teolla säväyttänyt Nico Hischier saattaa omata mahdollisuudet kaikkien aikojen ensimmäiseksi sveitsiläiseksi NHL:n ykkösvaraukseksi.

Hischieriä pidettiin jo ennen nuorten MM-karkeloita aivan kärkipään varauksena ja esimerkiksi Hockeyprospects.com-kykyjenetsintätoimisto listasi hänet jo viime kalenterivuoden lopulla rankingeissaan kakkoseksi sekä McKeen’s Hockey peräti ykköseksi.

Lähtökohtaisesti valtaosa kykyjenetsijöistä ja kykyjenetsintätoimistoista ovat pitäneet selvänä ykkösnimenä ensi kesän varaustilaisuuden osalta kanadalaista Nolan Patrickia. Itse asiassa asetelmaa on pidetty enemmän kuin selvänä, sillä Patrickin nimi on pyörinyt jo pitkään samassa yhtälössä ykkösvaraus-sanan kanssa.

Nuorten MM-kisat ovat saattaneet kuitenkin vetää pelin uusiksi: Patrick joutui jättäytymään loukkaantumisen vuoksi ehkä siitä kaikkein suurimmasta yksittäisestä näyttöpaikasta, mitä kalenterivuosi varauskelpoisille kavereille tarjoaa, ja samaan aikaan Hischier nousi suorituksillaan jopa ilmiöksi MM-kaukaloissa. Hän oli esimerkiksi järkätä kahdella maalillaan ”yksin” Yhdysvallat laulukuoroon puolivälierissä, mikä kirvoittikin yhdysvaltalaisleiristä melkoiset kehut.

– Hischier oli paras pelaaja, jonka olemme tavanneet tässä turnauksessa. Me koitimme jokaista neljää kentällistämme häntä vastaan ja ensimmäinen asia, jonka totesimme pukukopissa ääneen, oli se, että ”hän on paras pelaaja, jonka olemme nähneet”.

Hischier iski Sveitsin paidassa, mikä (Sveitsin tasoinen joukkue) täytyy ehdottomasti ottaa huomioon tässä kohtaa, viiteen otteluun tehot 4+3. Kun siihen lisätään se tosiasia, että Patrick on pelannut kuluvalla kaudella vasta kuusi ottelua juniorisarja WHL:ssä ja Hischier taas on tykittänyt täyden kauden tähän mennessä Quebecin junioriliigassa, iskien toistaiseksi 31 otteluun tehot 23+25, Patrickin ykkössija on uhattuna.

Miten paljon nuorten kisat todella vaikuttavat?

Jos mietitte kysymystä suomalaisten valosta – toisin sanoen pohditte, että miten paljon negatiivisessa mielessä heikot otteet satuttivat suomalaislupausten toiveita ensi kesän varaustilaisuuden osalta – vastaus kuuluu: ei juuri mitenkään. Eeli Tolvasen, Kristian Vesalaisen ja niiden 2-4 muun ykköskierroksella lähtökohtaisesti huudettavan suomalaisen kohtalo määräytyy siis omien seurajoukkuepelien kautta.

Tosiasia alle parikymppisten kisojen suhteen nimittäin on se, että heikosti menneet kisat eivät juurikaan vaikuta kärkipään varausten kohtaloon, mutta sen sijaan hyvin sujuneet kisat voivat nostaa niitä melkoisesti.

Nolan Patrickin osakkeet eivät siis romahtaneet, vaikka häntä ei koko kisoissa nähty, mutta sen sijaan Nico Hischierin huikeat otteet muuttivat tilannetta.

Nyt onkin Hischieristä itsestään kiinni, että tullaanko hänet varaamaan ykkösenä.

Mikäli hän jatkaa nyt nähtyjä otteitaan läpi kauden, saattaa hän hyvinkin tulla lunastamaan lempinimensä ”Sveitsin Connor McDavidina”, riippumatta siitä, millaista jälkeä Patrick tekee. Sveitsiläisnuorukaisesta nimitään puhutaan kaverina, jollaisia ei jokaisella oksalla kasva: sekä hänen itsevarmuus että rauhallisuus maalinedustalla, yhdistettynä huikeaan luistelunopeuteen sekä mielen ja käsien saumattomaan yhteistoimintaan, on tehnyt vaikutuksen jokaiseen katsojaan.