Maanantain ja tiistain välisenä yönä Pekka Rinne torjui huippuotteillaan nurin Philadelphia Flyersin voittolaukauskilpailun jälkeen ja viime yönä oli Juuse Saroksen vuoro nujertaa vastustajansa.

Rinteen uskottiin vielä alkuillasta, siis tiistain puolella, aloittavan ottelun New Jersey Devilsiä vastaan. Tiettävästi Nashville Predatorsin valmennusjohto oli kuitenkin päättänyt jo ajoissa, että Devils-ottelussa tolppien välissä pelaa Juuse Saros ja tuo ratkaisu osoittautui todella loistavaksi.

Nuori suomalaisvahti nimittäin piti Devilsiä vastaan maalinsa puhtaana 54 minuuttia ja 11 sekuntia, joten NHL-uran ensimmäinen nollapeli ei ollut myöskään kaukana; osuma syntyi Devilsin ylivoiman juuri päätyttyä, Sergei Kalininin ohjatessa Andy Greenen laukauksen maalinedustalta sisään.

Kun ennen Devilsin ainoata osumaa Predators oli tykittänyt kiekon Cory Schneiderin selän taakse peräti viisi kertaa, nappasi vieraskaukalossa ennen Flyers-ottelua isoissa ongelmissa ollut tennesseeläisnippu matkaansa täydet sarjapisteet vakuuttavalla 5-1-voitollaan.

Predators aloitti maalinteon reippaan viiden minuutin pelin jälkeen ja ajassa 7:15 tilanne oli vieraille jo 2-0, kun James Neal iski illan toisen maalinsa. Toisessa erässä Mattias Ekholm lisäsi joukkueensa johdon jo kolmeen osumaan ja päätöserässä Filip Forsberg osui ensiksi ylivoimalla, minkä jälkeen Ryan Johansen niittasi joukkueensa 5-0-maalin alivoimalla.

Saros torjui ottelussa 27 laukausta. Hänellä on nyt kuluvalta kaudelta vyöllään viisi NHL-starttia, joista hänen torjuntatilastonsa ovat huikeat 95,00/1.39. Mukaan on mahtunut tilastollisesti yksi heikompi suoritus, sillä hänen torjuntaprosenttinsa oli joulukuun alussa Philadelphia Flyersia vastaan 88,90. Muutoin hän on torjunut vähintään 95,50 prosentin varmuudella.

Muut suomalaiset:

Tuukka Raskin ja Boston Bruinsin ilta oli murheellinen, kun New York Islanders haki vieraspisteet lukemin 4-2. Rask pommitettiin vaihtoon 26 minuutissa ja 18 sekunnissa, kun hänet oli ohitettu kolme kertaa.

Antti Raannan illasta tuli painajaismainen Pittsburgh Penguinsin vieraana. Pennsylvanialaisseura vei ottelun laukaukset nimiinsä peräti 47-28 – pelkästään avauserässä Raantaa kohti tulitettiin 22 laukausta – ja loppulukemat olivat myös sen mukaiset: Penguins voitti 7-2. Olli Määttä (22:50) jäi ottelussa ikävästi pykälän verran pakkaselle. Hän laukoi kahdesti kohti maalia, blokkasi yhden laukauksen ja taklasi huimat seitsemän kertaa.

Markus Nutivaaran edustama Columbus Blue Jackets otti jo kymmenennen voittonsa putkeen, kun se kaatoi kotonaan voittolaukauskilpailun jälkeen Los Angeles Kingsin numeroin 3-2. Suomalaispuolustajan peliaika ottelussa oli 13:46, hän laukoi kahdesti kohti maalia ja blokkasi yhden laukauksen.

Aleksander Barkov (19:24) oli huimassa vireessä, kun Florida Panthers kaatoi voittolaukauksilla Buffalo Sabresin 4-3. Suomalaissentteri tehoili varsinaisella peliajalla tehot 1+2, ratkaisi voittolaukauskilpailun upealla suorituksellaan ja valittiin ottelun kakkostähdeksi. Rasmus Ristolaisen (28:57) tehot olivat puolestaan 1+1. Viidesti kohti maalia laukonut Jussi Jokinen (15:52) jäi ottelussa teholukemaan -1. Päähuomion varasti kuitenkin Jaromir Jagr, joka nousi tehoilla 0+3 NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä kakkossijalle, Mark Messierin rinnalle.

Artturi Lehkonen syötti joukkueensa 2-1-johtomaalin ylivoimalla, kun Montreal Canadiens höykytti Sami Vatasen Anaheim Ducksia kotonaan lukemin 5-1. Lehkonen (12:45) kirjasi tehotilaston +1, laukoi kolmesti kohti maalia ja taklasi kerran. Vatanen (22:16) sai puhtaat paperit, sillä tehotilasto oli 0, hän laukoi kertaalleen kohti maalia, blokkasi yhden kudin ja taklasi kahdesti.

Valtteri Filppulan edustama Tampa Bay Lightning kaatoi kotonaan Detroit Red Wingsin lukemin 4-1, vaikka joukkuelta oli sivussa liuta avainpelaajia ja myös ykkösvahti Ben Bishop joutui jättämään ottelun kesken. Filppula (14:32) blokkasi ottelussa yhden laukauksen ja otti neljä jäähyminuuttia.

Mikko Koivu iski toisessa erässä joukkueensa 2-0-johtomaalin Mikael Granlundin syötöstä, kun Minnesota Wild kellisti Mikko Rantasen edustaman Colorado Avalanchen kyseisin lukemin. Koivu (20:26) kirjasi ottelussa tehotilaston +1, neljä laukausta kohti maalia, taklasi kertaalleen ja voitti aloituksistaan huimat 72,2 prosenttia. Granlundin (20:07) tehotilasto oli niin ikään +1 ja hän blokkasi kaksi laukausta. Rantanen (19:39) laukoi ottelussa kaksi kertaa kohti maalia.

Antti Niemi torjui Dallas Starsin maalilla 19 kertaa, kun Stars kärsi niukan 2-3-jatkoaikatappion St. Louis Bluesille. Starsin paidassa Esa Lindell saalisti syöttöpisteen joukkueensa toiseen osumaan. Lauri Korpikoski sekä Bluesin Jori Lehterä jäivät ottelussa ilman tehopisteitä.

Patrik Laine kohtasi yön kierroksella Vancouver Canuksin Markus Granlundin. Molemmat suomalaiset jäivät ottelussa ilman tehopisteitä. Canucks oli Winnipeg Jetsiä parempi maalein 4-1.

Joonas Donskoi vietti NHL-uransa ensimmäistä kahden maalin iltaa, kun San Jose Sharks kaatoi Calgary Flamesin maalein 4-1. Donskoi iski joukkueensa 3-0- sekä 4-0-maalit. Flamesin paidassa kiekkoillut Jyrki Jokipakka jäi ottelussa ilman tehopisteitä.