Toronto Maple Leafsin kesän ykkösvaraus Auston Matthews oli lähestulkoon pysäyttämätön NHL-debyytissään, Ottawa Senatorsia vastaan.

Kuten kaikki varsin hyvin jo tietävät, niittasi 19-vuotias yhdysvaltalainen uransa ensimmäiseen NHL-otteluun käsittämättömät neljä täysosumaa. Se on saavutus, johon ei ole yksikään NHL-pelaaja koskaan aiemmin yltänyt, ja sitä tuskin tullaan aivan pian rikkomaankaan.

Sen sijaan hattutempun iskeminen debyyttiotteluun ei ole täysin tuntematon käsite NHL-piireissä. Ennen Matthewsia nimittäin neljä muuta pelaajaa ovat yltäneet samaan.

Kyseiset hattutempun iskijät ovat olleet Alex Smart (1943), Real Cloutier (1979), Fabian Brunnström (2008) ja Derek Stepan (2010).

Smart voidaan jättää sinällään laskuista ulos, sillä tuohon aikaan jääkiekko ei ole varsinaisesti ole ollut ammatti. Sen sijaan kolmikko Cloutier, Brunnström ja Stepan on syytä ottaa käsittelyyn.

Mitä voidaan odottaa?

Ajatuksena on siis yksinkertaisuudessaan tarkastella, että minkälainen NHL-ura Matthewsia voisi edeltäjiensä perusteella odottaa.

Mikäli Auston Matthewsin ura mukailee vähääkään Real Cloutierin uraa, voi nuori Maple Leafs -peluri olla tyytyväinen. Kyseinen kanadalaispelaaja nimittäin pelasi NHL:ssä 236 ottelua ja hänelle kirjattiin niissä käsittämättömät 284 pistettä. Hän esiintyi myös All Star -ottelussa.

Fabian Brunnström, joka iski hattutempun debyytissään Dallas Starsille, pelasi kohtalaisen hyvän debyyttikauden. Pisteitä syntyi 55 runkosarjaottelussa 17+12. Sitten kehitys kuitenkin pysähtyi, hän putosi lopulta pysyvästi AHL:ään ja nykyisin ruotsalainen pelaa Tanskassa.

Derek Stepan on sitten ehkä se kaikkein valoisin esimerkki. Toki Cloutierin ura oli hieno, mutta Stepan on konkreettinen nykyjääkiekon esimerkki. New York Rangersia edustavasta yhdysvaltalaisesta ei ehkä ole kehittynyt sitä NHL:ää dominoivaa ykkössentteriä. Erittäin hyvä pelaaja hänestä kuitenkin on kehittynyt, mistä nyt kertovat vaikkapa 434 pelattua runkosarjaottelua ja tehot 111+194.

Toki täytyy muistaa, että Matthewsin ura ei tule missään nimessä määräytymään esimerkkien kautta, mutta vertailu on erittäin mielenkiintoinen.