Edmonton Oilersin logossa on öljypisara, joka juontuu sanasta Oilers, eli vapaasti suomennettuna ”öljymiehet”.

Viime vuodet ovat kuitenkin saaneet ajattelemaan, että ehkä tuo pisara onkin kyynel. Kyynel, joka valuu, koska hyvät ajat ovat muisto vain.

Oilers on varannut kärkipäässä viime vuosien varaustilaisuuksissa. Viimeisen neljän vuoden aikana peräti kolmesti ensimmäisellä vuorolla.

Se, että ensimmäisiä vuoroja on ollut kolme kertoo jo jotain seuran menestymisestä.

Se ei ole ollut kovin kaksista.

Tällä kaudella näyttää olevan sama virsi laulannassa, kun 12 pelin jälkeen seura löytyy lännen viimeiseltä sijalta.

Idässä muutama seura on pelannut vielä Oilersiakin huonommin.

Tälle kaudelle seuraan tuotiin uusi valmentaja. Vaihteeksi. Valmentajaksi valitulle Dallas Eakinsille NHL-valmentaminen oli kokonaan uusi kokemus.

Kesällä olisi ollut saatavilla myös kokeneempia valmentajia, mutta Oilers valitsi näin.

Eakinsin suurin saavutus on tällä hetkellä se, että Oilersin media-aitiossa syödään pullan sijasta hedelmiä. Ainakin näin jotkut jutut kertovat.

Pelillisesti sama vanha vaiva vaivaa yhä. Nimittäin puolustuspelaamisen unohtaminen.

48 maalia selän taakse 12 otteluun. Se on neljä maalia per peli. Siitä voi jokainen päätellä, että Oilers tarvitsisi Wayne GretzkyJari Kurri paria takaisin, että saisivat tehtyä viisi maalia per peli, joka voisi riittää niukkoihin voittoihin.

Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle ja Taylor Hall ovat kaikki pelanneet ihan ok -tasolla, mutta jotain tarttis tehdä joukkueen oman pään tekemisen kohdalla.

Kesän 2012 ykkösvaraus Nail Jakupov on ollut pimenossa. Välillä hän on syönyt poppareita katsomossa, välillä hänen isänsä on sanonut hänen kaipaavan Venäjälle.

Ykkösvaraukselta kuitenkin odotetaan jotain muuta. Oli varattu pelaaja sitten venäläinen, kanadalainen tai japanilainen.

Kansallisuudella ei ole mitään väliä, jos sinuun uskotaan ykkösvarauksen arvoisesti.

Maalivahtipeli on ollut puolustuksen ohella katastrofi. Joukkueen ykköskassari Devan Dubnykin torjuntaprosentti näyttää hieman alle 88%:ia.

Ei kuullosta ihan voittavan vahdin lukemalta, vaikka torjuntaprosenttikaan ei kerro koko totuutta.

Mark Arcobello on ollut yksi alkukauden harvoja valonpilkahduksia Oilersin pelaamisessa.

25-vuotias tulokassentteri ei ole tehnyt maaleja, mutta hän on antanut 10 maalisyöttöä tällä kaudella. Hän on tasakentällisin pelattaessa NHL:n 13. tehokkain pelaaja.

Jesse Joensuu on myös ollut positiivinen pelaaja Oilersin paidassa. Ennen selkäongelmia näytti siltä, että Joensuu pelaa tällä kaudella itsensä pysyväksi NHL-pelaajaksi.

Montreal Canadiensin tanskalaispelaaja Lars Eller vertasi Oilersia juniorijoukkueeseen, joka pelaa uhkarohkeasti puolustamisen kustannuksella. Se vertaus on kärjistetty, mutta mielestäni hyvä.

Eakinsin pitää löytää oikeat hedelmät Oilersin puolustukseen. Ilman sitä, kyynelkanavat aukeavat taas.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!