NHL:n suuriin ennakkosuosikkeihin kuuluva Pittsburgh Penguins on aloittanut kautensa mainiosti. Mutta niin on tehnyt myös seuran takalinjoilla kauden aloittanut Olli Määttä.

19-vuotiaan Määtän kohtalo on paljon puhuttanut kiekkokansaa erityisesti Suomessa, mutta myös Pohjois-Amerikankin puolella.

Nimenomaan siksi, että Penguinsin on kohta tehtävä päätös siitä, jatkaako Määttä pelejään NHL:n puolella loppukauden ajan, vai onko osoitteena juniorisarja.

Tämän päätöksen Määttä itse on tehnyt vaikeaksi Penguinsille. Vai pitäisikö jopa sanoa niin, että siitä on tulossa helppo?

Määttä nimittäin on osoittanut sen, että hän kuuluu NHL:ään.

Jo tälle kaudelle.

NHL:n puolella Määtän otteita katsoessa voi nähdä isoja kehittymisaskeleita. Pelirohkeus on kasvanut huomattavasti ja hänestä on tullut jopa Penguinsin kiekollisen pelin yksi kulmakivistä, mikä on tuon tasoisessa joukkueessa erittäin iso juttu.

Määtän vahvuuksia ovat ehdottomasti vahva luistelu ja syöttötaito. Jyväskylästä lähtöisin oleva puolustaja näkee kentän mainiosti, antaa laadukkaita syöttöjä ja rytmittää peliä nuoreksi puolustajaksi erittäin kypsästi NHL:nkin puolella.

Suurimmat haasteet liittyvät kaksinkamppailupelaamiseen, jossa on vielä paljon tekemistä. Mutta sielläkin saralla kehittymistä on tapahtunut.

Määttä on pystynyt pelien edetessä paremmin ja paremmin tukemaan hyökkäyksiä, mistä osoituksena oli NHL-uran avausmaalin tapahtumat. Nopea reagointi suunnan muutokseen, vahva tukipelaaminen, kärkipelaajana suoraviivainen maalille ajo ja boom boom boom.

Maali oli lopulta hieno palkkio siitä työstä, minkä Määttä on tehnyt alkukauden aikana.

Ottanut edistysaskeleita, pelannut jopa poikkeuksellisen ennakkoluulottomasti ja ennen kaikkea pelannut vahvasti sitä omaa peliään isomissakin ympyröissä.

Penguinsin puolustus on laadukas ja siihen murtautuminen on sekin iso juttu. Määttä on syrjäyttämässä jo taalajäillä pidemmän aikaa pelanneita kavereita ja Penguins saattaakin ”joutua” kohta pakkikaupoille. Nimenomaan myyjän roolissa.

Mutta tässä vaiheessa Määtän kohdalla täytyy sanoa se, että olisi jopa tyhmää laittaa hänet takaisin juniorisarjaan pelaamaan.

Koska Määttä on lunastanut paikkansa NHL:ssä, ehdottomasti.

Määtän osaamisesta Penguins voi hyötyä jo tällä kaudella todella paljon.

Hieno tarina on kyseessä. Ja se on vasta aivan alussa NHL-uran suhteen.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Tykkää NHLSuomi.com:sta Facebookissa! Yhteisön puolelle löydät tiesi täältä.