Tänään siis vuorossa vapaiden markkinoiden hyökkääjien läpikäynti. Hyökkäjistä löytyy mielenkiintoisin nimi suomalaisittain: Detroitin Valtteri Filppula. Myös eilinen toi yhden mielenkiintoisen keskushyökkääjän markkinoille.

Keskushyökkääjät:

1. Mike Ribeiro – 48 ottelua, 13 maalia + 36 syöttöä = 49 pistettä, plus/minus: .4

Perustelu: Markkinoiden tuotteliain sentteri. Ei ehkä täydellisin paketti, koska hyökkäyspäässä lähes kaikki avut. Riskialtis mentäessä puolustuspäähän. Ribeiro oli Capitalsin paras tämän kauden ensimmäisen 10 pelin aikana. Saa todennäköisesti jopa lähemmäs kuuden miljoonan palkan.

2. Valtteri Filppula – 41, 9+8 = 17, -4

Perustelu: Sanoisin Filppulan olevan monipuolisin keskushyökkääjä tämän vuoden markkinoilla. On ollut huhuja, että Columbus ja Tampa Bay olisivat erittäin kiinnostuneita Filppulasta. Molemmissa joukkueissa yhteyksiä Filppulaan. Columbuksessa Jarmo Kekäläinen ja Tampassa Steve Yzerman. Filppulan agentti Bill Zito työskentelee firmassa, jonka Kekäläinen, Zito ja Markus Lehto perustivat 20 vuotta sitten. Pitkän uran Detroitissa tehnyt ja seuran johtoportaassakin työskennellyt Yzerman tietää, mitä saisi Filppulassa. Suomalainen tulee todennäköisesti saamaan viiden miljoonan vuosikorvauksen jostain.

3. Mikhail Grabovski – 48, 9+7 = 16, -10

Perustelu: Toronto ulososti eilen Grabovskin sopimuksen. Hän haukkui Toronton valmentajan, Randy Carlylen, heti lähdön jälkeen tyhmäksi valmentajaksi. Joku joukkue saa Grabovskista oivan kakkossentterin. Grabovski on hyvä ystävä Detroitin Pavel Datsyukin kanssa. Valkovenäläinen pelasi työsulun aikana Datsyukin kanssa Venäjällä. Detroitista tosin on kantautunut viestiä, että he eivät todennäköisesti kovin aktiivisia markkinoilla ole. Grabovski tulee kuitenkin joltain joukkueelta saamaan yli neljän miljoonan vuosipalkan.

Vasemmat laitahyökkääjät:

1. Viktor Stalberg – 47, 9+14 = 23, +16

Perustelu: Stalberg on pelannut Chicagossa runkosarjassa ihan hyvää kiekkoa, mutta jäännyt pudotuspeleissä muiden varjoon. Stalbergilla on yhteys Edmontonin organisaation, kun Edmontonin valmentaja Dallas Eakins valmensi Stalbergia aikoinaan AHL:ssä. En yllättyisi, jos Oilers tekisi ruotsalaisen kanssa sopimuksen. Sopimuksen arvo menee kolmeen miljoonaan per kausi.

2. Clarke MacArthur – 40, 8+12 = 20, +3

Perustelu: MacArthur on löytänyt uralleen uuden vaihteen Torontossa ja testaa nyt markkinat. MacArthurille löytyy ottajia ja sopimus tulee vuosipalkaltaan olemaan todennäköisesti nykyisen 3,25 miljoonan maastossa.

3. Matt Cooke – 48, 8+13 = 21, -2

Perustelu: Rottamaisistaan otteistaan ennen tunnettu Cooke on viime kausina keskittynyt pelaamiseen, tosin on niitä kohuja tältäkin kaudelta. Erik Karlssonin akillesjänne meni lähes kokonaan poikki tilanteessa, jossa Cooke oli osallisena. Pudotuspelien konferenssifinaaleissa Cooke taklasi Adam McQuaidin rajusti laitaan. Joku voisi sanoa Cooken kaltaisesta pelaajasta, että mielummin tällainen kaveri omalla puolella kuin vastustajan. Kandalaislaituri saa markkinoilta hyvän sopimuksen.

Oikeat laitahyökkääjät:

1. Nathan Horton – 43, 13+9 = 22, +1

Perustelu: Hortonista on muokkautunut todella kokonaisvaltainen pelaaja Bostonissa. Hortonin pudotuspelikevät oli hurja ja sen ansiosta hän on taatusti yksi markkinoiden halutuimmista pelaajista. Kekäläinen ja Columbus raportoidusti kestitsi Hortonia torstaina. He ovat erittäin kiinnostuneita isosta laiturista. Vielä yksi tilastoknoppi pelaajasta: Hortonin pelatessa Floridassa, oli Panthersin maaliero -103. Samalta ajalta Hortonin tehotilasto: +27.

2. David Clarkson – 48, 15+9 = 24, -6

Perustelu: Clarkson on voimahyökkääjä ja hän on näyttänyt maalintekotaitoaan kahdella viimeisellä kaudellaan. Huhujen mukaan hakee kuuden miljoonan vuosikorvausta markkinoilta. Jos joku oikein kovasti Clarksonin haluaa, niin kyllä se joukkue myös halutun palkan maksaa. Toronto on tehnyt paljon tilaa palkkakaton alle. Clarkson on kaupungin oma poika ja hänen kaltaista pelaajaa Toronto haluaa. Clarkson Torontoon on todennäköinen skenaario.

3a. Damien Brunner – 44, 12+14 = 26, -6

Perustelu: Detroit yrittää tehdä jatkosopimusta sveitsiläisen kanssa, mutta hänen huhutaan haluavan katsoa markkinoiden tarjonnan. Brunner on taitava pelaaja, jolla on hyvä laukaus. 27-vuotias, joten todennäköisesti saa markkinoilta hyvän sopimuksen. Vuosipalkka voi nousta kolmen miljoonan tienoille.

3b. Jarome Iginla – 44, 14+19 = 33, -5

Perustelu: 1.7. 36 vuotta täyttänyt Iginla on yhä huikea pelimies. Ei missään nimessä kymmenen vuoden takaisessa vireessä, jolloin hän oli NHL:n ehkä täydellisin pelaaja. Kandalainen tekee kuitenkin tulosta, se on tärkeää. Kun otetaan huomioon viimeisen kolmen kauden pisteet, Iginla on 26. tehokkain pelaaja.

Mielenkiintoista nähdä mihin päätyy. St. Louis Blues on huhujen mukaan todella kiinnostunut Iginlasta. Paluuseen Calgaryyn en usko, koska Flames organisaationa on menossa eteenpäin ilman Iginlaa. Saa varmasti neljän miljoonan vuosipalkan, ehkä ylikin.

Näin on käytynä kolme parasta jokaiselta pelipaikalta. Markkinat avautuvat tänään kello 19 Suomen aikaa.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!