Arvioin toukokuussa tällä viikolla käytävän varaustilaisuuden neljä ensimmäistä varausta. Pidin silloin niitä suhteellisen varmoina, mutta nyt on toisin.

Viime viikolla Joe Sakic sanoi Avalanchen varaavan hyökkääjän ensimmäisellä vuorollaan. Hän toisti maanantaina arvionsa. Myös Patrick Roy avasi sanaisen arkkunsa ja sanoi Coloradon valitsevan Nathan MacKinnonin. Edellisviikolla kirjoitinikin kolumnin: ”Miksi MacKinnon, miksei Jones?

Mutta onko se lopulta noin selvää? Haiseeko nyt paha bluffi?

Junioripelaajista, varsinkin WHL-pelaajista hyvin perillä oleva blogi ”WHL From Above” ja sen pitäjä Cody Nickolet kirjoitti 19.6. postauksen ”Source: Barkov is true draft target for Avalanche”, eli hänen tietojensa mukaan Avalanche yrittää bluffata. Coloradon olisi bluffillansa tarkoitus saada vuoroansa pari pykälää alaspäin ja varata (Aleksander) Barkov ja saada vielä kylkeen jotain muuta.

Huhuja on ollut, että Avalanche pyytäisi Floridalta puolustaja Erik Gudbransonia vaihdossa ensimmäiseen vuoroon. Tätä en näe tapahtuvaksi. Floridasta ei ole kuulunut minkäänlaista hinkua päästä ylöspäin, ja miksi olisi? He saavat toisella vuorolla todella hyvän pelaajan. He ovat tyytyväisiä omaan asemaansa. Monessa paikassa puhutaan myös Floridan kiinnostuksesta Barkoviin. Voi hyvin olla, että he valitsisivat Barkovin, mikäli MacKinnon menee Coloradoon.

Silti näen Floridalle Seth Jonesin olevan kaikkein paras vaihtoehto. He saisivat puolustukseensa kulmakiven, jonka ympärille voi rakentaa lujan pohjan.

Tampa Bayn kohdalla tilanne on se, että joukkue mahdollisesti ostaa Vincent Lecavalierin ulos sopimuksestaan. Lecavalier on iso keskushyökkääjä. Kuka on draftin huipputasoinen, iso keskushyökkääjä? Barkov. Jos Lecavalier ostetaan ulos, voi Tampan kiinnostus Barkoviin realisoitua. Mikäli hän on vain vapaana kolmannella vuorolla.

Tampa on huhujen mukaan kiinnostunut myös venäläisestä Valeri Nichushkinista.

Neljäntenä varaavan Nashville Predatorsin apulais-GM Paul Fenton puolestaan on sanonut, että Barkov olisi täydellinen pelaaja Nashvillelle. Hän olisi juuri sitä, mitä Predators tarvitsisi tällä hetkellä. Barkov voi olla vielä pöydällä, mutta niin voi olla myös Jonathan Drouin. Näistä kahdesta uskon heidän kuitenkin mielummin ottavan Barkovin. Kuten Fenton sanoi, suomalainen olisi täydellinen valinta Nashvillelle.

Barkov on siis todella mielenkiintoinen nimi sunnuntain varaustilaisuudessa. Hänestä tuntuu olevan kiinnostuneita kaikki ja hänen ympärillään käy kuhina, täysin ansaitusti. Onhan hän erään laskutavan mukaan tehokkain varattavana oleva eurooppalaispelaaja sitten Peter Forsbergin.

Vaikka huhuja mahdollisista kaupoista on, niin uskon ensimmäisen neljän joukkueen pitävän varausvuoronsa. Draftissa kun on neljä selvästi varminta valintaa: MacKinnon, Jones, Barkov ja Drouin. Tämän joukon ihan takana on venäläinen Nichushkin.

Viidentenä oleva Carolina on ilmaissut kiinnostuksensa kaupata alaspäin, jos heidän haluamansa pelaaja varataan ennen heidän vuoroansa. Carolina on viimeksi varannut eurooppalaisen ensimmäisellä kierroksella vuonna 2001. Hyvin paljon on huhuja, että Carolina tulisi valitsemaan juuri Nichushkinin. Raporttien mukaan Carolina olisi valinnut viime vuonna venäläisen Mikhail Grigorenkon kahdeksannella vuorollaan, jos eivät olisi kaupanneet vuoroa Pittsburghiin osana Jordan Staal-kauppaa. Joten ensimmäistä kertaa 12 vuoteen todennäköisesti Hurricanes huutaa eurooppalaisen nimen ensimmäisellä kierroksella.

Jos tällä hetkellä pitäisi veikata varaustilaisuuden kärkiviisikkoa, niin kaikki huhut huomioon ottaen näkisin sen seuraavana:

1. Colorado Avalanche – Nathan MacKinnon
2. Florida Panthers – Seth Jones
3. Tampa Bay Lightning – Aleksander Barkov
4. Nashville Predators – Jonathan Drouin
5. Carolina Hurricanes – Valeri Nichushkin

Uskon Avalanchen olevan oikeasti kiinnostunut MacKinnonista, kuten Sakic ja Roy sanovat. Hän dominoi liigaa, josta Roy siirtyy Coloradon perämiseen. Roy tietää, mitä Avalanche saa MacKinnonissa.

Jones olisi Floridalle nappivalinta. Heillä on monia lupaavia hyökkääjiä. Nuoria puolustajia löytyy myös, mutta ei ehkä ketään yhtä kovan potentiaalin omaava kuin Jones. 31. vuorolla seura voi yhä saada hyvän hyökkääjän.

Jos Lecavalier ostetaan ulos, olisi Barkov suhteellisen luonnollinen valinta Tampa Baylle. Nashville ei ole ottanut venäläispelaajaa sitten vuoden 2004 ja nyt tarjolla olisi kanadalainen Drouin, joten en näe heidän sivuuttavan häntä.

Kärkikaksikkoa pidän jopa suhteellisen varmana ja nimenomaan tuossa järjestyksessä. Siitä eteenpäin on enemmän kysymysmerkkejä, riippuen paljon mahdollisista kaupoista ja ulosostoista.

Mikäli Barkov päätyisi Tampa Bayihin, ei se katastrofi olisi, vaikka ensin voisi ajatella hänen joutuvan pelaamaan koko uransa Steven Stamkosin takana. Mutta menestys ei rakennu yhden pelaajan varaan. Barkov voi olla kakkosketjussa, ykkösylivoimassa, ihan yhtä ratkaiseva pelaaja urallaan kuin mitä olisi seurassa, jossa ei olisi entuudestaan vahvaa sentteriosastoa.

Jatketaan varaustilaisuuden ennakoimista tällä viikolla vielä tutkailemalla Rasmus Ristolaisen ja Artturi Lehkosen mahdollisuuksia ensimmäisellä kierroksella sekä julkaistaan top-30 ranking draftiin. Ei mock draft, vaan ranking. Sitä varten on tehty tunteja pohjatyötä.

Varaustilaisuus käydään sunnuntaina kello 22 alkaen.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!