Kirjoitin huhtikuussa otsikolla ”Tuukka Rask – Vezinan arvoinen?”, lopulta Rask ei päässyt edes kolmen eniten ääniä saanneen joukkoon Vezina-palkinnon kohdalla, mutta kevät, kevät on ollut Tuukka Raskin.

Rask on tällä hetkellä itseluottamuksensa puolesta sellaisessa vireessä, että hänen taakseen maalinteko on äärimmäisen vaikeaa. Se on haaste. Bostonin tsekkilegenda Jaromir Jagr sanoi, että hän käy öisin harjoittelemassa yksinään ja tekemässä maaleja tyhjiin maaleihin, koska Rask ottaa harjoituksissakin kaikki kiinni.

Viime kesänä Tim Thomas päätti pitää välivuoden jääkiekosta. Nyt hänen paluustaan puhutaan. Se paluu tosin voi olla Euroopassa. Bostoniin ainakaan Thomasilla ei ole tulemista. Siellä ei ole enää pelipaikkaa hänelle.

Viime kesänä Rask teki jatkosopimuksen Bostonin kanssa, mutta vain yksivuotisen. Tänä kesänä Raskilla on tilipäivä. Hän on rajoitettu vapaa agentti. Eli Bostonilla pysyy hänen oikeutensa, kunhan tekevät ”qualifying offerin”, eli tietyn palkkamäärän sisältävän tarjouksen. Muut joukkueet voivat tarjota Raskille sopimusta 5. heinäkuuta, jos Rask ei pääse Bruinsin kanssa yhteisymmärrykseen sopimuksesta. Tässä vaiheessa rajoitetun ja rajoittamattoman vapaan agentin ero syntyy. Bostonilla on nimttäin mahdollisuus vastata Raskille tehtyyn sopimustarjoukseen, jolloin toisen kanssa sovituilla ehdoilla Rask pysyy Bostonissa. Monimutkainen kuvio, ymmärrän mikäli putositte kärryiltä.

Bostonilla on rajoittamattomana vapaana agenttina muun muassa huippuotteita pudotuspeleissä esittänyt Nathan Horton, mutta uskon Raskin menevän tärkeysjärjestyksessä ohitse. Eikä suotta, Rask on tällä hetkellä tärkeimpiä palasia, ehkä tärkein, Bostonin joukkueessa. Suomalaismaalivahdin uuden sopimuksen palkkakeskiarvo mennee lähemmäs kuutta miljoonaa.

Kahtena viime vuotena pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon on voittanut maalivahti. Vuonna 2011 Thomas ja viime vuonna Jonathan Quick. En näe tämän vuoden tekevän poikkeusta. Jos Bruins nyt marssii kohti mestaruutta, ei Raskia voi sivuuttaa. David Krejci on toinen vaihtoehto, Zdeno Chara kolmas, mutta Raskin pelit ovat olleet jotain hämmästyttävää. Conn Smythe-palkintoon vaadittavan hämmästyttäviä.

It’s Tuukka Time!

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!