Boston Bruins lähti tähän kauteen ilman viime vuosien ykkösmaalivahtiaan, Tim Thomasia, joka ilmoitti kesällä pitävänsä välivuoden jääkiekosta. Thomasin välivuosi näytti osuvan työsulun takia hyvään saumaan, mutta lopulta kiekko kuitenkin tipahti jäähän.

Ykkösmaalivahdin roolia Bostonissa oltiin kaavailtu Tuukka Raskille, joka oli esittänyt hyviä otteita aina kun pääsi tuuraamaan ykkösmaalivahti Thomasia.

Kaudesta 2012-13 näytti muodostuvan Raskille näytönpaikka. Hänen piti olla nyt se mies, joka on viimeinen tuki Bostonin menestysnälkäisessä joukkueessa.

Ja Raskhan oli.

Savonlinnasta lähtöisin oleva Rask on tällä hetkellä torjuntaprosenteissa mitattuna NHL:n toiseksi paras maalivahti ja päästettyjen maalien keskiarvo-tilastossa hän on kolmannella paikalla.

Molempia tilastoja johtaa sensaatiomaisesti kautensa aloittanut Craig Anderson, joka loukkaantui, eikä ole sen vuoksi pystynyt pelaamaan kuin 16 kamppailussa.

Rask ei ehkä pääse samanlaisiin otsikkomankeleihin kuin Anderson tai Columbuksen Sergei Bobrovsky, jotka pitävät välillä yksin joukkueitansa pystyssä. Suomalaisen edessä pelaa vahvasti puolustusorientoitunut Bruins-lauma, mutta tarvitsevat hekin huippumaalivahdin viimeiseksi lukokseen.

Ja sitä paitsi Raskin tilastot peleissä, joissa hän on torjunut 30 laukausta tai enemmän ovat vakuuttavat:

6-1-1, 1,97 GAA ja 94,1 SV%, kyllä niitä kelpaa katsella.

Kesällä katseluseurana voi olla Vezina-palkinto. Rask on ollut tällä kaudella niin tasaisen vakuuttava, että hänet on pakko huomioida Vezina-palkinnosta puhuttaessa.

Ai niin, mitä kuuluu Tim Thomasille? Boston kauppasi hänet rasittamasta palkkakattoa (Thomasin cap hit 5 miljoonaa) New York Islandersiin. Vaihdossa Thomasista tuli seitsemänen kierroksen ehdollinen varausoikeus. Se oli vain muodollinen hinta, kunhan Boston vain pääsi hänestä eroon.

Sillä Bruinsin ei tarvitse haikailla Thomasia, heillä on uusi kantaja maalinsuulla. Tuukka Rask.

ps. Ja ai niin, mitä kuuluu Andrew Raycroftille, johon Toronto Maple Leafs Raskin aikoinaan vaihtoi? Hän pelaa Milanossa, Italian jääkiekkoliigaa.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!