Juho Olkinuora allekirjoitti tulokassopimuksen Winnipeg Jetsin kanssa sunnuntai-yönä Suomen aikaa. Suurelle yleisölle nimi tuskin sanoo mitään. Kysymys lieneekin: kuka ihmeen Olkinuora?

Olkinuora pelasi Pohjois-Amerikassa jo kautena 2007-08, sen jälkeen hän palasi Suomeen.
Mutta takaisin Amerikkaan hän matkasi kaudeksi 2010-11 ja silloin hän pelasi USHL-liigaa Sioux Falls Stampeden joukkueessa. Olkinuoran kausi oli pettymys, sillä se ei tuottanut tarjousta opiskelu- ja pelipaikasta yliopistosarjasta.
Kaikki kuitenkin kääntyi kesäkuussa 2011, kun Denverin yliopiston ykkösmaalivahti Sam Brittain (Floridan 4.kierroksen varaus vuodelta 2010) loukkaantui. Pioneers-joukkue teki sopimuksen Olkinuoran kanssa.
”Kun Denveristä tuli tarjous, olin innoissani. Heillä on loistava historia maalivahtien kanssa. Se oli oikea unelmien täyttymys”, muistelee Olkinuora Hockey’s Futuren haastattelussa.
”Meillä ei ollut mitään odotuksia häntä kohtaan, kun hän tuli meille. Hänestä ei tiennyt oikein kukaan, koska hän ei ollut menossa yliopistoon vaan Suomen alasarjoihin”, sanoo Olkinuoran silloinen päävalmentaja, George Gwozdecky samaisessa haastattelussa.
Olkinuoran edessä oli vielä Adam Murray, jonka lonkka kuitenkin petti sen verran pahasti, että ykkösmaalivahdin paikka ajautui suomalaiselle.
Olkinuora otti omansa eikä päästänyt siitä irti.Tällä kaudella hänen pelaamissaan otteluissa Denver on pelannut 13-6-5 rekordilla ja Olkinuoran lukemat tärkeimmissä maalivahtien tilastoissakin loistavat. Päästettyjen maalien keskiarvo: 2,35 ja torjuntaprosentti: 92,7.
”Hän on ollut uskomaton. Hän on se syy, miksi olemme voittaneet ja siihen löytyy selitys. Hänen työmoraalinsa. Hän on aina ensimmäisenä jäällä ja viimeisenä pois”, sanoo Olkinuoran seurakaveri Nolan Zajac.
Olkinuora on saanut työmoraalinsa innoituksen Niklas Bäckströmiltä, jonka kanssa hän on harjoitellut Suomessa. ”On uskomatonta millä tekniikalla hän pelaa ja menestyy.”
Vielä ensimmäisen USA:n keikkansa aikaan, 07-08, Olkinuora oli enemmän tiedostettu fyysisistä ominaisuuksistaan kuin tekniikastaan. Se muuttui Denverissä. ”Nykyisin yritän olla rauhallinen ja luottaa omaan teknikkaani. Junioreissa ryntäsin ympäriinsä enkä oikein tiennyt mihin minun pitäisi luottaa. Ylivalmensin itseäni, luulen.”
Olkinuoran otteet saivat myös NHL-scoutien huomion. ”On ollut joitain puheita. Se (NHL) olisi mahtavaa kokea.” Nyt kokemus tuotiin Olkinuoran eteen, kun Winnipeg Jets allekirjoitti sopimuksen suomalaismaalivahdin kanssa.
Gwozdecky sanoi Hockey’s Futuren haastattelun lopuksi: ”Hänellä on pirun hyvä tulevaisuus täällä (NCAA), mutta hänellä on myös pirun hyvä tulevaisuus yliopiston jälkeen.”

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!