Kun kauppatakarajalle saavuttiin, oli ensimmäisen eurooppalais-GM:n, Jarmo Kekäläisen luotsaama Columbus Blue Jackets kahden pisteen päässä pudotuspeliviivasta. Juuri Columbuksen yläpuolelta löytyi oman divisioonan Nashville Predators sekä St. Louis Blues, jonka GM:ksi Kekäläinen oli aikoinaan vahvasti tyrkyllä, mutta lopulta seurajohto valitsi entisen Dallas Stars-GM:n Doug Armstrongin luotsaamaan nuottipaitoja.

Columbuksen kavailtiin vielä kaksi viikkoa sitten olevan myyjä takarajalla. Puhuttiin, että Vinny Prospal, Derrick Brassard olivat ainakin kaupan. Mutta deadline-viikolla kuului ihan jotain muuta Kekäläisen toimistosta. GM sanoi joukkueen hamuttelevan maaleja iskevää laituria ja he olivat valmiita käyttämään ensimmäisen kierroksen vuoron kaupassa saadakseen laiturin.

Trade Deadline päivää oli jäljellä tunti. Columbuksen toimistosta ei ollut kuulunut mitään. Sitten tulee tieto: vuoden tulokkaaksi aikoinaan valittu maalivahti Steve Mason on kaupattu Philadelphiaan (vaihdossa Michael Leightoniin ja kolmannen kierroksen varausvuoroon vuodelle 2015). Kun toimittajat vielä kuumeisesti etsivät Mason-kaupan vastinetta oli Kekäläinen iskenyt jo korttinsa pöytään.

Marian Gaborik on uusin sinitakki. Gaborikin lisäksi Ohioon saapuvat Steven Delisle ja Blake Parlett. Käydään heidät ensin läpi.

Steven Delisle oli alunperin Columbuksen varauksia vuodelta 2008. Hän siirtyi Rangersiin viime kesänä Nash-kaupassa. Delisle on puolustaja, joka on pelannut valtaosan kaudestaan ECHL:ssä. Hänellä on takanaan paha olkapäävamma kaudelta 2010-11.

Blake Parlett meni varaamattomana drafteissa, jossa hänet olisi voitu varata. Hän allekirjoitti 2011 kaksivuotisen Entry-Level sopimuksen Rangersin kanssa. Parlett on hyökkäävä puolustaja. Tällä kaudella hän on tehnyt AHL:ssä tehot 6+23=29 pakin tontilta.

Yhtä kaikki – Delisle varsinkin oli mukana kaupassa siksi, ettei Rangersin sopimusmäärä ylity.

NHL.com sivuston ykkösuutisena torstai-aamuna oli uutinen, jonka otsikko kuului: Statement Deal. Kauppa Rangersin kanssa oli Kekäläisen ensimmäinen suuri muutos Columbuksen johdossa. Hän halusi maalintekijän, hän hankki maalintekijän.

Marian Gaborik on tehnyt tällä kaudella ainoastaan 9 maalia, mutta koko Rangersin joukkue on ollut kipsissä maalinteon suhteen. Viime kaudella slovakki teki 41 maalia. Siihen ei joka pelaaja NHL-urallaan yllä.

Kekäläinen sanoi lehdistötilaisuudessa kauppatakarajan jälkeen, että he olivat jo pari viikkoa kyselleet Gaborikia ja jutelleet presidentti John Davidsonin kanssa hänelle. He olivat suostutelleet Gaborikin ohittamaan siirron estävän pykälänsä ja tulemaan Columbukseen. Suostuttelussa oli mukana myös tsekkiveteraani Prospal. Kaupattu Rangers-tähti sanoikin TSN-kanavan haastattelussa olevansa tyytyväinen, että joku oikeasti halusi hänet joukkueseensa.

Kekäläinen sanoi pressissään myös, että he olivat sanoneet Gaborikille, että haluavat hänen pelaavan myös 2013-14 kauden jälkeen Ohiossa. Gaborikilla on vuonna 2009 solmitusta sopimuksesta jäljellä sen verran. Hänen cap hit on 7,5 miljoonaa dollaria.

Gaborik tuotiin Columbukseen voittamaan. Koko Kekäläisen toiminta tähtää siihen. Toimtusjohtajasta paistaa intohimo voittaa. Gaborik tekee maaleja, maalit voittaa pelit. 31-vuotiaana Gaborik osaa myös antaa neuvoja nuoremmille. Ensi kesänä on tulossa kolme huippuluokan nuorta seuraan ja silloin opettajia ja esikuvia tarvitaan.

Columbus ja Rangers ovat nyt tehneet kaksi viimeisintä suurluokan kauppaa, kun kesällä Rick Nash siirtyi Isoon Omenaan ja eilen Marian Gaborik Columbukseen. Nyt Rangersissa entisiä Columbus-pelaajista pelaavat Nash, Derrick Brassard, John Moore ja Derek Dorsett. Columbuksessa kiekkoilevat Gaborik, Brandon Dubinsky, Artem Anisimov ja Tim Erixon, myös Prospalilla sekä Fedor Tyutinilla on muistoja Manhattanilta. Columbuksella on myös Rangersin ensi kesän ensimmäisen kierroksen vuoro. Rangersin puolelle voi lisätä Anton Strålmanin, joka pelasi Columbuksessa ennen siirtymistään vapaana agenttina New Yorkiin.

Jos vertaisi näiden kahden suurkaupan tuomia tuloksia suoraa paperilta, voisi sanoa Columbuksen saaneen enemmän. Gaborik vs. Nash, Dubinsky vs. Brassard, Anisimov vs. Dorsett, Erixon + 1st vs. Moore? Ehkä enemmin ottaisin paketin, jonka Columbus on saanut.

Nyt alkoi Columbuksessa viimeistään aikakausi, jolloin puhutaan Jarmo Kekäläisen joukkueesta. Hän toi ensimmäisen ”ison pelaajan” joukkueseen Gaborikissa. Hän toi pelaajan, jonka hän halusi. Tästä kaupasta alkoi Columbuksen muokkaaminen Kekäläisen näköiseksi joukkueeksi.

Tämä oli Kekäläisen Statement Deal.

ps. Columbus hankki myös laituri Blake Comeaun Calgarystä vaihdossa viidennen kierroksen vuoroon. Comeau hankittiin ensisijaisesti korvaamaan Dorsettissa menetettyä fyysisyyttä.

Tykkää Antti Eteläahon Kiekkokynä-blogista Facebookissa, niin pysyt ”änärin” menossa mukana!