Chicago Blackhawksin tähtipelurit Patrick Kane ja Jonathan Toews kuuluttivat tänä kesänä suomalaispuolustaja Henri Jokiharjun NHL Draft -lavalle.

Illinoislaisseura käytti suomalaispuolustajaan ensimmäisen kierroksen varausvuoron, kun Jokiharju varattiin maailman kovimpaan kiekkoliigaan numerolla 29. Hän oli kaiken kaikkiaan yksi kuudesta 1. kierroksella varatusta suomalaisesta ja tarkalleen ottaen viidenneksi korkeimmalla vuorolla varattu suomalaisnimi.

Blackhawks-organisaatiolle Jokiharju oli puolestaan ensimmäinen ykköskierroksen varaus sitten vuoden 2014, ja Nick Schmaltzin, joten kyse ei ole todellakaan mistään jokavuotisesta herkusta.

Kuluvan kesän aikana SB Nation -sivuston Second City Hockey -osio, joka on keskittynyt illinoislaisseuraan, on laittanut järjestykseen seuran 25 parasta alle 25-vuotiasta pelaajaa. Jokiharju löytyy tuolta listalta upeasti sijalta seitsemän.

– Kyseessä on sellainen pelaaja, jollaista Chicagolla ei ole ollut pitkään aikaan mahdollisuutta hankkia, kiitos ykköskierroksen varausvuorojen vähyyden, artikkelin kirjoittanut Satchel Price hehkuttaa.

– Hän ei ole valmis NHL:ään vielä ainakaan vuoteen, mutta hänen pelaamisessaan on paljon asioita, joista pitää. Hän tuo mukanaan pelipaikalleen erinomaisen luistelukykynsä ja korkean peliälyn, joka istuu erinomaisesti hänelle nimenomaan kiekollisena pelaajana.

– Jokiharju noudattaa myöskin Blackhawksin tämän kesän kaavaa, sillä he ovat selvästikin pyrkineet tekemään alakerrastaan nopeampaa ja Jokiharjun pitäisi istua tähän suunnitelmaan erinomisesti.

Kaiken kaikkiaan Price näkee, että suomalaispuolustaja tullaan näkemään Blackhawksin alakerrassa aivan viimeistään kaudella 2019-2020, mutta todennäköisesti jo selkeästi aiemmin.

– Mikäli asiat sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla, hän pelaa erinomaisen kauden (WHL:ssä), ansaitsee NHL-tulokassopimuksen ensi keväänä ja taistelee NHL-paikasta syksyllä 2018.

– Ehkä häneltä vierähtää vuosi AHL:ssä, ennen kuin hän on valmis, mutta joka tapauksessa Jokiharjun tulevaisuus on valoisa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.