Olemme NHL Suomessa käyneet kuluvan kesän aikana, mitä typerimpiä NHL-seurojen toteuttamia pelaajasiirtoja, ja tässä suhteessa Edmonton Oilers on täysin oma lukunsa.

NHL:n historia tuntee lukuisia vaihtokauppoja, joiden kohdalla leuka putoaa lattiaan ja kaikki muutkin mahdolliset kliseet toteutuvat. On kuitenkin äärimmäisen vaikea ylittää sitä hölmöilyn määrää, jonka Oilers-fanit ovat joutuneet omaksi mielipahakseen toteuttaa.

Lue myös:

The Trade

Ensiksi tapahtui luonnollisesti The Trade, kun Wayne Gretzky kaupattiin Los Angeles Kingsiin, ja kyseessä on edelleen kaikkein voimakkaimmin jääkiekkoilevan maailman pysäyttänyt vaihtokauppa.

Gretzkyn tasosta ja uskomattomuudesta tuskin tarvitsee edes sanoa mitään, joten keskitytään sen sijaan tuossa kaupassa toiseen suuntaan siirtyneisiin pelaajiin, sillä kyseiset nimet avaavat kaikessa yksinkertaisuudessaan sen, miten pöyristyttävästä treidistä tässä on kyse.

Oilers siis sai vaihtokaupassa Jimmy Carsonin ja Martin Gelinaksen.

Kaksikosta ensimmäisenä mainittu iski toki kaudella 1988-89 Oilersille 100 tehopistettä, mutta kyse oli lähinnä kanssapelaajien hyvyydestä; hän nimittäin jätti Oilersin kesken seuraavan kauden ja lähtönsä jälkeen hänen kovin pistemääränsä oli 69, toiseksi kovin 51.

Gelinas oli puolestaan tuolloin ykköskierroksen varaus, joka ei ollut pelannut vielä otteluakaan NHL:ssä. Lopulta hän pelasi albertalaisseurassa neljä ja puolikautta, pelaten Oilers-paidassa yhteensä 258 runkosarjaottelua sekä iskien tehot 60+60=120.

Pelaajien ohella Oilers vastaanotti myös kolme ykköskierroksen varausvuoroa ja 15 miljoonaa dollaria, mutta ei haluamaansa Luc Robitaillea. Gretzkyn ohella Kalifornian aurinkoon puolestaan matkasivat puolustaja Marty McSorley ja Mike Krushelnyski.

McSorley pelasi Kingsissä seitsemän ja puoli kautta, tehden 234 tehopistettä, ja Krushelnyski kahden ja puolen kauden aikana 109 tehopistettä.

Okei, tähän loppuun voidaan sanoa vielä sen verran, että Gretzky pelasi Kuninkaallisissa 539 runkosarjaottelua ja teki niissä käsittämättömät 918 tehopistettä.

The Second Trade

Kun Wayne Gretzky oli kaupattu Los Angeles Kingsiin, siirtyi valtikka Edmontonissa Mark Messierin hoteisiin. Toisin sanoen hänestä tehtiin seuran uusi kapteeni ja hän onnistuikin johdattamaan albertalaiset Stanley Cup -voittajiksi keväällä 1990.

Tuo mestaruus hyydytti edmontonilaisten verenvuodon tilapäisesti, mutta vain kahta vuotta myöhemmin samat vanhat haavat vedettiin uudelleen auki: Messier kaupattiin New York Rangersiin.

Messier oli voittanut Oilersille viisi Stanley Cupia, ollut yksi joukkueensa kulmapalasista läpi vuosien ja hänellä oli kolmekymppisenä pelaajana edelleen äärimmäisen paljon annettavaa. Messierin lähdön jälkeen Oilers ei ole edelleenkään voittanut ainoatakaan Stanley Cupia.

Ensimmäisellä kaudellaan Rangers-paidassa hän teki runkosarjaan 107 tehopistettä ja jo kolmannella kaudellaan hän johdatti manhattanilaisseuran Stanley Cup -voittoon. Siirron jälkeen hän pelasi Rangersissa 421 runkosarjaottelua ja teki tehot 183+335=518. Kaudet 1997-2000 hän vietti Vancouver Canucksissa, kunnes palasi uransa viimeisiksi neljäksi kaudeksi Manhattanille.

Kokonaisuudessaan Messierin saldot Rangersista olivat 698 pelattua runkosarjaottelua ja 691 tehopistettä.

Kaupassa Edmontoniin suuntasivat Bernie Nicholls, Steven Rice ja Louie DeBrusk.

Kolmikosta Nicholls kaksi puolikasta kautta, pelaten 95 runkosarjaottelua ja tehden pisteet 28+61=89. Rice puolestaan nähtiin Oilers-paidassa 94 runkosarjaottelussa, pistein 19+20=39 ja DeBruskille runkosarjaotteluita kertyi 228, tehoin 19+12=31.

Kuten siis kaikki osaavat varmasti päätellä, Messier-kaupassa voittajia oli tasan yksi ja itse asiassa sitä voidaan kutsua jopa pahemmaksi kuin Gretzkyn treidiä.

Edmontonissa ei siis opittu edeltävästä hudista yhtikäs mitään ja näitä oppirahoja, jotka ovat seurausta NHL:n historian parhaan ja kolmanneksi parhaan pistemiehen kauppaamisesta, kaupungissa maksellaan edelleen.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.