Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. 11:ntenä vuorossa on Sveitsi.

Ennen kuin repeät peliverkkareista ja tulet vaahtoamaan esimerkiksi Facebookin kommenttikenttään, että ”Sveitsi ei ole eksoottinen kiekkomaa”, niin sanon tämän: olet oikeassa.

Sveitsi ei ole kuitenkaan kuulunut jääkiekon kärkimaihin kovinkaan kauaa, mistä paljon kertoo jo se, että sen historian ensimmäinen NHL-pelaaja sai ensimmäiset viiltonsa taalakaukaloissa vasta kaudella 1991-92.

Tämä kyseinen herra oli Paul DiPietro, joka oli pelipaikaltaan sentteri. Hän debytoi Montreal Canadiensin paidassa kaudella 1991-92, ollessaan 21-vuotias. DiPietro on kuitenkin syntynyt ja elänyt nuoruutensa Kanadassa, joten suoranaisesti ei voida puhua, että hän varsinaisesti on NHL:n ensimmäinen sveitsiläispelaaja.

Tämä kunnia menee sen sijaan maalivahti Pauli Jaksille, joka pelasi 23-vuotiaana yhden ottelun Los Angeles Kingsissä kaudella 1994-95. Ennen tätä hän oli pelannut yhden sesongin farmisarja IHL:ssä, mutta muutoin kiekko-oppi oli ammennettu Sveitsin sarjoista.

Viime kaudella NHL:ssä kiekkoili jo 13 sveitsiläispelaajaa. Maan kokenein ammattilainen on puolustaja Mark Streit, joka on tahkonnut taalajäillä jopa 784 runkosarjaottelua.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.