Allekirjoittaneen näkemys Connor McDavidin jatkosopimuksesta on ollut alusta alkaen selvä: hän aiheutti valtavaa tuhoa sekä Edmonton Oilersille että koko NHL:lle.

Kun McDavid allekirjoitti käsittämättömän kahdeksan vuoden ja 100 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksensa Oilersin kanssa, nostaen cap hitinsä 12,5 miljoonaan dollariin, aiheutti se vakavan uhan koko NHL:lle.

Vuorovesi nimittäin laskeutuu aina sen palkkakuninkaan mukaisesti, myös niillä alemmilla askelmilla, ja kaikki merkit olivatkin olemassa sen suhteen, että NHL-seurat tulevat ajautumaan pahoihin vaikeuksiin pelaajien palkkojen kanssa.

Nyt NHL-jäille laskeutui kuitenkin vertauskuvallisesti pelastava enkeli, McDavidin joukkuekaveri Leon Draisaitlin muodossa.

Saksalaistähti, joka jätti McDavidin NHL:n pudotuspeleissä selkeästi varjoonsa, olisi nimittäin voinut lähteä seuraamaan kapteeninsa jalanjäljissä ja mukauttaa vuosipalkkansa McDavidin mallia noudattaen.

Toisin sanoen hän olisi eittämättä voinut vaatia Oilersilta 9-10 miljoonan dollarin arvoista sopimusta, ja mikäli albertalaisseura ei olisi ollut valmis maksamaan tätä, olisi 30 muun NHL-organisaation joukosta löytynyt satavarmasti seuroja, jotka olisivat olleet valmiita iskemään offersheetin pöytään.

Sen sijaan hän asetti joukkueensa edun oman itsensä edelle ja se on todella kunnioitettava asia.

8,5 miljoonaa dollaria vuodessa on nimittäin sellainen summa, ettei saksalaistähden tarvitse enää koskaan elämässään miettiä raha-asioitaan, mutta samalla se pelastaa Oilersin isosti siltä tuholta, jonka McDavid sopimuksellaan aiheutti.

Nyt McDavid-Draisaitl-kaksikko on nimittäin vain tasoissa – ei reippaasti edellä – Jonathan Toews & Patrick Kane -duon kanssa, mitä tulee yhteenlaskettuihin vuosituloihin.

Ja niin se pelastaa myös koko NHL:n. On nimittäin vaikea nähdä, että tämän jälkeen Patrick Marleau’n ja kumppanien kaltaiset nimet saisivat sellaisia sopimuksia kuin he tänä kesänä saivat.

Itse asiassa esimerkiksi John Tavaresin on vaikea mennä enää pyytämään McDavid-tason palkkaa New York Islandersilta, vaan se tulee nyt asettumaan mitä todennäköisimmin lähemmäksi Draisaitlin tasoa.

Ja miksikö?

On totta, että Tavaresin todistusaineisto on huomattavasti esimerkiksi Draisaitlia laajempi, mitä siis tulee NHL-eliittiin kuulumiseen, mutta samalla hän on myös viisi vuotta saksalaispeluria vanhempi. Ja, kun Draisaitlin kehityksessä ei ole minkäänkaltaisia viitteitä siitä, että hän olisi jostain kumman syystä taantumassa – päinvastoin – on hän vähintäänkin yhtä arvokas pelaaja kuin Tavares.

Taidanpa siis vetää Draisaitlin kunniaksi saksalaisvalmisteiset nahkahousut jalkaan ja alan samalla suunnitella matkaa Oktoberfesteille.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.