Heti kun Connor McDavid teki oman jatkosopimuksensa Edmonton Oilersin kanssa, alkoi keskustelu siitä, minkälainen kesän 2015 draftin kakkosnimen, Jack Eichelin, jatko tulee olemaan.

Kaksikko kilpaili tuolloin ykkösvarauksen tittelistä, joka meni lopulta ansaitusti McDavidin nimiin. Kyseistä kesää pidetään kärkivarausten suhteen yhtenä lähihistorian kovimmista. Molemmat pelaajat olivat nimittäin täysin NHL-valmiita, ja pelaajia, jotka voisivat muuttaa organisaatioiden suunnan päälaelleen.

Tähän mennessä McDavid on onnistunut omassa urakassaan loistavasti, sillä Oilersin viime kausi oli todella menestyksekäs. Sabres on sen sijaan jatkanut Eichelin johdolla konttaamistaan.

McDavid palkittiin lopulta kahdeksan vuoden mittaisella jatkosopimuksella, jonka myötä hänestä tuli NHL:n palkkakuningas. Ensi vuodesta lähtien hänen tulonsa tulevan nimittäin olemaan 12,5 miljoonaa dollaria kaudesta. Se tarkoittaa sopimuksen kokonaisarvoksi jopa 100 miljoonaa dollaria.

Eichelin osalla tullaan puhumaan toki pienemmistä summista, mutta ei todellisuudessa kovinkaan paljoa. Joidenkin arvioiden mukaan nuorukaisen uusi pahvi, joka astuu voimaan ensi kauden jälkeen, olisi maksimipitkä, eli kahdeksan vuotinen, ja arvoltaan noin 10 miljoonaa dollaria kaudessa. Huomioikaa, että tämä on ainoastaan arvio, joka perustuu puhtaasti tähän mennessä kuultuihin huhuihin.

Onko Eichel kuitenkaan kyseisen summan arvoinen? Ensimmäisellä kaudellaan hän pelasi 82 runkosarjaottelua tehoin 24+32 (56) ja toisella 61 kamppailua, tehden niissä 24 maalia ja yhteensä 57 tehopistettä.

McDavid sen sijaan pelasi ensimmäisellä kaudellaan vain puolet otteluista olkapäävamman vuoksi, mutta toisella kaudellaan, joka oli siis miehen ensimmäinen täysi kausi NHL-kaukaloissa, hän iski 82 runkosarjaotteluun 100 pistettä, voittaen pistepörssin ja liigan MVP-palkinnon, Hart Memorial Trophyn.

Karu fakta on kuitenkin se, että Eichel tulee olemaan uuden sopimuksensa arvoinen. Ja aivan kevyesti. McDavid nimittäin määritteli megasopimuksellaan NHL:n markkinat täysin uusiksi, ja vaikka summat ovatkin monien mielestä liikaa, ovat reaaliteetit tällä hetkellä juuri nämä.

Eichel on kuitenkin se kaveri, jonka kanssa Sabres joko nousee tai kaatuu. Kun pelaajalla on seurassa tällainen asema, ja markkinat ovat mitä ovat, on megalomaaninen sopimus enemmän kuin selviö.

Tällä hetkellä kolme pelaajaa NHL:stä tienaa 10 miljoonaa dollaria kaudesta tai sen yli. He ovat Patrick Kane, Jonathan Toews sekä Anze Kopitar. McDavid liittyy listalle ensi kauden jälkeen, kuten myös Montreal Canadiensin supertähti Carey Price, jonka cap hit on uuden sopimuksen myötä 10,5 miljoonaa dollaria.

Luonnollisesti jättimäiset sopimukset sisältävät seurojen kannalta riskejä, oli kyseessä kuka tahansa kiekkoilija. Tällä hetkellä karu todellisuus on kuitenkin se, että kaikista suurimmat pelaajat nappaavat itselleen jättimäisen suuria sopimuksia, pidit siitä tai et.

Kaikki tämä sai alkunsa käytännössä siitä, kun McDavidin jättimäisellä jatkolla alettiin edes huhuilemaan. Esimerkiksi voidaan olla lähes varmoja, että Price käytti tilaisuuden hyväkseen omissa neuvotteluissaan.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.