Dallas Starsin suomalaisvahti on viime kausien aikana saanut kenties enemmän parjaavia kommentteja kuin kukaan muu NHL:ssä.

Mikäli Starsin pudotuspelit ovat päättyneet pettymykseen, vika on ollut Lehtosessa. Mikäli joukkue on sukeltanut runkosarjassa, vika on ollut Lehtosessa.

Totuus ei kuitenkaan ole missään nimessä näin yksioikoinen. Kyllä, suomalaisvahti olisi voinut pelata paremminkin, mutta ongelmat olivat aivan jossain muualla – ennen kaikkea joukkueen puolustuspelaamisessa.

Vihdoin ja viimein myös Pohjois-Amerikassa hoksataan jättää tunteet sivuun ja laajentaa perspektiiviä. Lehtosen suorituksia Dallasissa ei nimittäin mitata yksissä pudotuspeleissä tai viime kauden katastrofaalisen heikossa runkosarjassa, jonka aikana Stars-pelureita tuntui kiinnostavan kaikki muu, paitsi puolustaminen.

Tämän uuden perspektiivin (pohjoisamerikkalaisittain) asiaan toi Fansidedin toimittaja Josh Clark.

– Hän on toiminut Dallas Starsin ykkösvahtina kaudesta 2010-11 alkaen. Tuona aikana hänen voittosarakkeensa on ollut 201-136-47, torjuntaprosentti 91,20 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2.67.

– Nuo tilastot ovat todella vaikuttavat, kun puhutaan useista kausista (tarkalleen ottaen seitsemästä kaudesta) ja ne tekevät entistä suuremman vaikutuksen, kun pohditaan millaisissa olosuhteissa Lehtonen on ne merkkauttanut.

Niin. Dallas Starsin sijoitukset, runkosarjan osalta, ovat viimeisten seitsemän kauden aikana olleet:

2016-17: 24.
2015-16: 2. (pudotuspelien 2. kierros)
2014-15: 19.
2013-14: 16. (pudotuspelien 1. kierros)
2012-13: 21.
2011-12: 18.
2010-11: 16.

Clark vertaakin Lehtosta Dallas Cowboysin legendaariseen NFL-pelinrakentajaan, Tony Romoon, joka joutui operoimaan menestyksekkäällä urallaan niin ikään haastavien olosuhteiden keskellä ja suoritui kaikesta huolimatta urakastaan melkoisen hyvin.

– Viimeisten seitsemän vuoden aikana Stars on räpiköinyt rankalla kädellä. He ovat selvinneet pudotuspeleihin ainoastaan kahdesti ja eivät ole kertaakaan edenneet toista pudotuspelikierrosta pidemmälle.

– Jos olet ollut kuluvan vuosikymmenen ajan Dallas Starsin fani, tiedät millaiset joukkueet Lehtosen edessä ovat pelanneet; suurin osa niistä on ollut mitäänsanomattomia ja aivan kuten Romon kohdalla, kaikki ovat vaikeilla hetkillä osoittaneet syyttävällä sormilla Lehtosen suuntaan.

– Valtaosan ajasta, Lehtonen on tarjonnut Starsille tasaisen vahvaa maalivahtipeliä. Toki mukaan mahtuu hetkiä, jolloin hän ei ole ollut parhaimmillaan, kuten koko muullakin joukkueella, mutta hän taistelee joukkueensa puolesta ja hän on kantanut joukkuettaan harteillaan paljon useammin kuin toiminut riippakivenä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.