Vaikka jääkiekosta puhutaankin aina marginaalilajina, joka ei ole levinnyt maailmassa kuin tiettyihin valittuihin maihin, on sen ykkösliigassa, NHL:ssä, pelannut jopa 29 eri kansalaisuutta.

Toki suurin osa eksoottisimpien kiekkomaiden edustajista ovat kaksoiskansalaisia, kuten nyt vaikkapa Jamaikan ja Libanonin edustajat. Voit katsoa NHL:ssä kautta aikojen pelanneiden kaikki kansalaisuudet täältä.

Juttusarjassamme keskitymmekin nyt eksoottisimpiin kiekkomaihin, tai niihin, jotka olivat eksoottisia vielä aikaisemmin historian saatossa. Seitsemäntenä vuorossa on Norja.

Tällä hetkellä norjalaisista NHL-pelaajista ylivoimaisesti tunnetuin on New York Rangersin Mats Zuccarello. Maan ikonipelaajista mainittakoot vielä legendaarinen Espen Knutsen.

Norja on Zuccarellosta huolimatta yhä todella pieni kiekkomaa, vaikka sen ensimmäinen pelaaja pääsi taalakaukaloihin jo kaudella 1978-79. Kyseinen mies oli Bjørn Skaare, joka kiekkoili Detroit Red Wingsin riveissä yhden ottelun ajan syksyllä 1978.

Skaare varattiin Detroitiin kesän 1978 draftin neljännellä kierroksella. Kyseisellä kaudella hän oli kiekkoillut OMJHL-sarjan Ottawa 67’ssä yhden kauden ajan. Hän iski juniorisarjassa 38 runkosarjaotteluun 12 maalia ja yhteensä 42 tehopistettä.

Hänen ensimmäinen stinttinsä Pohjois-Amerikan kapeissa kaukaloissa kesti lopulta vain kahden kauden ajan, minkä jälkeen hän suuntasi takaisin kotimaansa pääsarjaan, Furusetin riveihin. Lienee sanomattakin selvää, että Norjassa Skaare oli täysin pitelemätön pelaaja. Kaudella 1983-84 hän pelasi vielä hetken aikaa keväällä CHL-joukkue Tulsa Oilersin riveissä.

Pelaajista, jotka ovat kiekkoilleet Norjan pääsarjassa yli 100 runkosarjaottelua, vain kolmella miehellä on parempi pistearvo, kuin Skaarella (1,94).

Skaaren pelaajaura kesti lopulta kauteen 1987-88 saakka, kunnes hän päätti ripustaa hokkarit naulaan. Hän joutui auto-onnettomuuteen kesällä 1989 ja mies menehtyi lopulta saamiinsa vammoihin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.