Sergei Fedorov on eittämättä yksi NHL:n historian parhaista pelaajista. Pelivuosinaan hän oli kuitenkin varsin aliarvostettu, eikä hän saanut ihmisten silmissä koskaan aivan sitä asemaa, minkä hän olisi ansainnut.

Kaikkein parhaiten Fedorov muistetaan Detroit Red Wingsistä, eikä ihme: hän pelasi NHL:ssä yhteensä 18 kautta ja niistä ensimmäiset 13 punasiivissä.

Ex-venäläissentteri onkin eittämättä todellinen seuralegenda Detroitissa ja tuo on asema, jollaista ei ihan jokaiselle ”jantterille” Original Six -seurassa suoda. Fedoroville se kuitenkin suodaan, kiitos kolmen Stanley Cup -voiton, 908 seurassa pelatun runkosarjaottelun ja niissä iskettyjen tehojen 400+554=954.

Fedorov vietti Detroitissa tarkalleen ottaen kaudet 1990-2003, ennen kuin hän siirtyi Anaheim Ducksin paitaan.

Lähtö Detroitista olisi saattanut tapahtua kuitenkin jo aiemmin.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Fedorov ja Red Wings eivät päässeet ennen kautta 1997-98 yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta. Tämän seurauksena Fedorov, tuolloin siis rajoitettu vapaa agentti, istui sopimuksettomana pelaajana valtaosan kaudesta katsomossa.

Helmikuussa 1998 Carolina Hurricanes päätti lähteä hyödyntämään tilanteen ja se jätti Fedoroville offersheetin.

Kyseinen offersheet oli peruspalkaltaan hyvinkin vaatimaton, mutta tuolloin Hurricanesin omistanut Peter Karmanos rakensi tarjouksesta voimakkaasti bonuspitoisen. Sopimus olisi tuonut venäläistähdelle jättimäisen rahasumman, tarkalleen ottaen 38 miljoonaa dollaria seuraavien kuuden vuoden aikana.

Eikä siinä vielä kaikki: Sopimustarjouksessa oli pykälä, jonka mukaan he maksaisivat Fedoroville 12 miljoonaa dollaria, mikäli joukkue yltäisi konferenssifinaaleihin. Sinällään siinä nyt ei muuten olisi ollut mitään ihmeellistä, mutta Hurricanes oli jäämässä pudotuspelien ulkopuolelle.

Sen sijaan Red Wings oli yksi mestarisuosikeista, joten Karmanos oli sisällyttänyt kyseisen pykälän tarjoukseensa tehdäkseen Red Wingsin tilanteen mahdottomaksi; tässä kohtaa lienee syytä muistuttaa, että offersheetiin vastaavan seuran on tarjottava pelaajalle tismalleen sama sopimus.

Kun viralliset sopimuspaperit lähetettiin NHL:n toimistolle hyväksyttäviksi, tulivat ne bumerangina takaisin: syystä tai toisesta, liiga ei hyväksynyt sopimusta.

Ulkopuolinen välimieskäsittelijä päätti kuitenkin pyörtää NHL:n päätöksen, mutta niinä hetkinä ehti tapahtua jotain, joka on varmasti syöpynyt koko Hurricanes-organisaation mieliin… Red Wings nimittäin vastasi Hurricanesin tekemään offersheetiin ja jatko autokaupungissa varmistui kirjaimellisesti viime minuutteina.

Moni carolinalaisseuran fani pohtiikin varmasti edelleen nykypäivänä sitä, minkälainen joukkueen historia voisikaan olla, mikäli sopimus olisi hyväksytty heti NHL:n toimesta.

Fedorov olisi nimittäin liittynyt Hurricanesissa hyökkäyskalustoon, johon kuuluivat muun muassa Ron Francis (alkaen kaudesta 1998-99), Keith Primeau, Sami Kapanen, Gary Roberts sekä Jeff O’Neill ja seura, joka teki pahasti tappiota muutettuaan Hartfordista Carolinaan, olisi eittämättä taistellut tulevina vuosina Stanley Cupista Fedorovin kanssa.

Itse asiassa tämä nostattaa pinnalle myös toisen kysymyksen: Olisivatko offersheetit paljon nykyistä yleisempiä, mikäli Fedorovin siirto Carolinaan olisi toteutunut? Mene ja tiedä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.