Kun mietitään NHL:n historian huonoimpia vaihtokauppoja, oli Florida Panthersin päätös kaupata Roberto Luongo Vancouver Canucksiin eittämättä yksi sellaisista.

Kanadalaisvahti oli pelannut NHL-uransa ensimmäiset viisi kautta Panthersin maalilla, alkaen kaudesta 2000-01. Hän oli ollut vuosikaudesta toiseen rämpineen joukkueen ehdoton kulmakivi, mutta ei kyennyt päättämään ”yksinään” seuransa pitkää pudotuspelitöntä putkea.

Lopulta hänet kaupattiin kesäkuussa 2006 Vancouver Canucksiin yhdessä Lukas Krajicekin kanssa. Kauppa olikin täydellinen ryöstö kanadalaisseuralta, sillä toiseen suuntaan matkasivat Todd Bertuzzi, Bryan Allen ja Alex Auld.

Itse asiassa kyseistä kauppaa pidetään yhtenä NHL:n historian huonoimmista.

Bertuzzi, joka oli eittämättä kaupan keskiössä Luongon kanssa, päätyi nimittäin pelaamaan seurassa ainoastaan seitsemän ottelua, sillä toivuttuaan hänet viisi kuukautta sivussa pitäneistä selkäongelmista, Panthers kauppasi hänet Detroit Red Wingsiin. Vastineena Panthers sai Shawn Matthiaksen ja joitain varausvuoroja.

Mutta eipä siinä vielä kaikki. Panthers oli nimittäin hyvin lähellä saada vastineena Luongosta muuan Joe Thorntonin.

Yhtenä NHL:n kautta aikain parhaista pelintekijöistä tunnettu Thornton oli nimittäin tyytymätön tilanteeseensa Boston Bruinsissa. Seura oli kauppaamassa hänet ja vaihtokauppa Luongoon oli jo sovittuna; itse asiassa se oli viittä vaille toteutumistaan, sillä paperit oltiin jo lähettämässä NHL:n toimistolle.

937 tehopistettä > 171 tehopistettä

Tuohon aikaan Panthersin omistanut Alan Cohen ei kuitenkaan ollut valmis tähän, koska Luongon sopimus oli vain yksivuotinen ja arvoltaan 3,25 miljoonaa dollaria. Thornton oli puolestaan kirjoittanut hiljattain kolmivuotisen ja 20 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen Bruinsin kanssa, eikä Cohen ollut halukas ottamaan vaihtokaupassa kovapalkkaisempaa pelaajaa.

Loppu onkin sitten historiaa. Thornton päätyi Sharksiin, jossa hän on pelannut huimat 914 runkosarjaottelua, tehnyt niissä tehot 215+722=937, päässyt nauttimaan Stanley Cup -finaaleista ja edustaa edelleen samaa seuraa.

Kolmikko Bertuzzi, Matthias & Allen pelasi Panthers-paidassa yhteensä 603 ottelua ja tekivät yhteispisteet 63+108=171. Maalivahtina pelannut Auld puolestaan nähtiin floridalaisseuran maalilla 27 ottelussa.

Luongo puolestaan kävi Canucksin kanssa Stanley Cup -finaaleissa. Ja ai niin, siirtyihän kaupassa Vancouveriin myös se Krajicek. Hän pelasi seurassa kahden kauden aikana 117 ottelua ja merkkautti niissä tehot 5+22=27.

Tähän kohtaan on pakko käyttää suomalaisittain vihatuimmaksi äänestettyä lausetta: miten meni noin niinku omasta mielestä, Florida Panthers?

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.