Edmonton Oilers sorvasi tänä kesänä jättimäisen jatkosopimuksen ykköstähdelleen Connor McDavidille, mutta sen sijaan Leon Draisaitlin tilanteesta ei kuulu yhtikäs mitään.

Kun McDavidin jatkosopimus, joka on kahdeksanvuotinen ja yhteisarvoltaan 100 miljoonaa dollaria, julkistettiin virallisesti albertalaisseuran toimesta, Draisaitlin leirissä satavarmasti hykerreltiin iloisina.

McDavidin 12,5 miljoonan dollarin cap hit nimittäin tarkoitti melkoista palkkapäivää myös saksalaistähdelle, sillä hän on joukkueensa ehdoton kakkostähti, ikään kuin Evgeni Malkin on Sidney Crosbyn takana Pittsburghissa.

Vaan Edmontonin suunnalta ei ole kuulunut yhtikäs mitään.

Erilaisten raporttien mukaan Draisaitl hakee 9-9,5 miljoonan dollarin vuosipalkkaa ja se saattaakin olla tällä hetkellä liian kova pala Oilersille nieltäväksi. On siis paljon mahdollista, että juuri tästä syystä neuvottelut eivät ole edelleenkään päättyneet halutunlaiseen lopputulokseen. Kaiken kukkuraksi kello tikittää koko ajan, sillä toisin kuin McDavidilla, Draisaitlin sopimus on katkolla nyt ja tässä.

Tässä kohtaa onkin syytä heittää ilmoille yksi kysymys: Olisikohan se Draisaitlin pahvi kannattanut hoitaa ensiksi kuntoon, sillä siinä tapauksessa saksalaishyökkääjän leiri ei olisi voinut vedota McDavidin saamaan sopimukseen?

Nyt he nimittäin voivat vedota siihen ja varmasti yksi pelinappuloista on viime kevään pudotuspelit, joissa Draisaitl oli selkeästi joukkueensa ykköstähti.

Kultainen mahdollisuus

Kaikki tietävät minkälainen tulevaisuus Edmontonissa odottaa.

Joukkue kamppaili jo viime kauden runkosarjassa Tyynenmeren divisioonan voitosta ja pudotuspeleissä se jäi vain voiton päähän paikasta Läntisen konferenssin finaaleissa. Kun tähän lisätään se, että McDavid tulee päivä päivältä paremmaksi pelaajaksi ja samat sanat pätevät myös Draisaitliin, näyttää seuran tulevaisuus pelottavalta muiden seurojen näkökulmasta.

Estääkseen tämän edellä mainitun, muiden Läntisen konferenssin joukkueiden olisi syytä käyttää hyväkseen saamansa kultainen mahdollisuus ja yrittää keinolla millä hyvänsä estää tämän potentiaalisen dynastian syntyminen.

Ja se keino on olemassa: offer sheet.

Kun jokin seura lähtisi iskemään Draisaitlin kouraan offer sheetin, saattaisi se asettaa Oilersin tilanteeseen, jossa se ei pysty vastaamaan tarjoukseen.

Offer sheet siis toimii sillä tavoin, että rajoitetulle vapaalle agentille voi tehdä sopimustarjouksen, johon hänen oikeudet omaavan seuran on pystyttävä vastaamaan. Mikäli se ei pysty vastaamaan, siirtyy pelaaja sopimustarjouksen tehneeseen seuraan ja vastavuoroisesti oikeuksista luopuva seura saa hyvityksenä varausvuoroja.

Tässä kohtaa, mikäli Draisaitl tarttuisi offer sheetiin, Oilersin saama hyvitys olisi (9 miljoonan dollarin vuosipalkalla) kaksi ykköskierroksen varausvuoroa sekä yksi kakkoskierroksen ja yksi kolmoskierroksen vuoro.

Eräs nimettömänä pysyttelevä GM totesi kuluvan kesän aikana offer sheetien yleistyvän aivan lähitulevaisuudessa ja syykin sille on selvä: vapaat pelaajamarkkinat heikentyvät vain vuosi vuodelta – toisin sanoen todelliset huippupelaajat kiinnitetään nykyisiin seuroihinsa jo ennen kuin heidän sopimuksensa päättyy.

Mutta voisiko tämä ”murros” markkinoiden osalta käynnistyä jo nyt? Paljon mahdollista.

Nyt vain tarvitaan se seura, joka on valmis astumaan esiin ja aloittamaan nykymarkkinoiden murtamisen. Olisinkin allekirjoittaneena enemmän kuin yllättynyt, mikäli tätä mahdollisuutta ei ainakin tutkittaisi jo parhaillaan jossain Läntisen konferenssin seurassa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.