Boston Bruins käytti kuluvan kesän NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen varausvuoronsa suomalaispuolustaja Urho Vaakanaiseen.

Kun Bruins asteli juhannuksen aikoihin Chicagossa järjestetyssä NHL Draftissa varauslavalle, he tiesivät tismalleen, mitä he saavat kuuluttaessaan Vaakanaisen nimen. Jo pelkästään scouttausraportit kertoivat sen – kerrassaan huikea luistelija.

Hyvin pian varaustilaisuuden jälkeen Bruinsin vara-GM Scott Bradley vertasi Vaakanaista muuan Paul Coffeyhin, jota pidetään edelleen kaikkien aikojen parhaana luistelijana puolustajien osalta.

Suomalaisnuorukaisen täytyi siis todella täytynyt jättää lähtemätön vaikutus koko Bruins-organisaatioon, sillä seuran kehityskoordinaattori ja ex-NHL-pelaaja Jamie Langenbrunner mainitsee Bradleyn verranneen Vaakanaista myös Scott Niedermayeriin.

– Luulen, että kyse on siitä luistelun vaivattomuudesta – se on todella sulavaa. Scott (Bradley) taisi mainita minulle Scott Niedermayerin nimen. Kyseessä on luonnollisesti melkoinen ylistys kaverille, joka todella osaa luistella joka puolella kaukaloa, Langenbrunner paalutti CSNNE:lle.

– Hänellä tuntuu olevan tendenssiä ikään kuin leijua luistinten päällä ja nähdäkseni se on asia, jota ei voi opettaa. Jotkut kaverit omaavat sen (taidon) ja toisilla taas se vaatii töitä.

Vaakanainen tulee viettämään ensi kauden Liigassa ja SaiPan riveissä, mihin hän siirtyy JYPin paidasta. Viime kaudella hän kiekkoili Jyväskylässä 41 runkosarjaottelua, tehden niissä tehot 2+4, mikä ei sinällään ole kovinkaan paljon.

Langenbrunner, jonka luona suomalaislupaus asui Bruinsin nuorten pelaajien kehitysleirin ajan, kuitenkin toteaa tämän olevan täysin normaalia. Samalla uskoa kehitykseen löytyy eittämättä.

– Puhumme nyt 17-vuotiaasta nuorukaisesta, joka pelasi Suomen pääsarjassa. Se, että hän olisi merkkauttanut hyökkäyspäässä kovat pistelukemat, olisi ollut todella vaikeaa. Nyt, kun hän aloittaa toisen vuotensa, itseluottamusta on enemmän. Luonnollisesti hän tulee kasvamaan pelaajana ja kehityskäyrä on varmasti ainakin jonkin verran nouseva.

– Hänen luistelunsa on pehmeää. Hän näkee jään hyvin, hänellä on kokoa ja hän pystyy myös luomaan tilanteita. Näen siis, että samalla kun itseluottamus kohoaa, myös pistemäärät nousevat, koska saat toistoja oikeista asioista koko ajan.

Nykypäivän NHL:ssä vauhdin ja luistelun merkitys kasvaa koko ajan, joten vaikuttaa vahvasti siltä, että näiltä ominaisuuksilta Vaakanainen on kuin tehty NHL-kaukaloihin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.