Kun Henrik Borgström astui ensimmäistä kertaa Denverin yliopiston kampukselle, ei helsinkiläisellä ollut aavistustakaan mitä odottaa.

Nuori helsinkiläinen oli kieltäytynyt useista Liiga-joukkueiden sekä Kanadan juniorisarjojen joukkueiden tarjouksista, uskoen että NCAA tarjoaisi hänelle parhaan tavan hioa peliään ja valmistaa kroppaansa NHL:ää varten.

Vuosi myöhemmin, Florida Panthersin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2016, ei kadu päätöstä hetkeäkään.

– Jos joku kysyy minulta yliopistosta, suosittelen sitä todellakin, Borgström kertoi NHL.com:lle.

– Se oli todennäköisesti elämäni paras ratkaisu. Sinulla on jääkiekko ja sinulla on ystävät.

Vaikka kaikki muu oli uutta ja tuntematona, 191-senttisen ja 83-kiloisen sentterin elämä jäällä pysyi samana – 19-vuotias Borgström voitti kaikki NCAA-tulokkaat maaleissa (22) ja sijoittui kolmanneksi pisteissä (43) kauden 37:ssa ottelussa.

Frozen Four-turnauksessa Borgström pysyi kuumana – Jokereiden kasvatti teki neljässä ottelussa tehot 1+4. Denver hävisi finaaleissa Minnesota Duluthille.

– Tiedän, miten mestaruusjoukkueet rakennetaan, Borgström kertoi kokemuksestaan.

– Meillä oli Denverissä loistava joukkue viime kaudella ja tulee olemaan myös ensi kaudella. Tiedät mitä se vaatii, erityisesti pelatessasi esimerkiksi Minnesota Duluthin kaltaista joukkuetta vastaan.

– Kun pelasimme heitä vastaan, ajattelin ”nämä jätkät ovat voimakkaita, minulla on edelleen paljon töitä tehtävänä”. Tuollaisten pelien pelaaminen tarjoaa parhaat kokemukset. Saat muistoja niistä ja otat opiksesi.

Kaukalon ulkopuolinen elämä oli Borgströmille täynnä opetuksia.

Uudessa maassa ja uuden kielen opettelun lisäksi sentterin täytyi sisäistää ”freshmanin” jokapäiväinen elämä – luennoille meneminen, kavereiden hankkiminen ja luonnollisesti, kampuksella liikkumisen oppiminen.

– Koko elämäntapa oli erilainen, Borgström sanoi.

– En pitänyt henkilökohtaisesti luentoja kaikkein jännittävimpänä collegessa, mutta niillä oli hauskaa käydä kavereideni kanssa.

Yksi näistä kavereista, oli Evan Cowley, Denverin maalivahti ja Panthersin neljännen kierroksen varaus vuodelta 2013.

– Jokainen ensimmäisen vuoden opiskelija tulee sisään ja on muun luokan tehtävä toivottaa heidät tervetulleeksi ja ottaa mukaan, sanoi Cowley, joka pelasi seniorivuonnaan uransa parhaan kauden torjuntaprosentilla 95.5% päästettyjen maalien keskiarvon ollessa vain 1.13.

– Yritämme omaksua heidät nopeasti. Henrik tuli mukaan ja hänellä oli taitoja vaikka muille jakaa.

– Omillaan asuminen kaukana kotoa on varmasti vaikeaa, ja yritimme tehdä kaikkemme auttaaksemme häntä sopeutumaan. Nykyään hän on yksi joukkueemme rakastetuimmista pelaajista ja kaikki haluavat viettää aikaa hänen kanssaan.

Borgström ei ole vielä päättänyt jatkaako hän yliopistossa vai aloittaako hän ammattilaisuransa. Cowley on varma, että tämä dynaaminen maalintekijä tulee olemaan yhtä suosittu Etelä-Floridassa kuin Denverissäkin.

– Hän on lupaavin näkemäni pelaaja pitkään aikaan, Panthersin AHL-joukkueen kanssa sopimuksen solminut Cowley selitti.

– Hän on todella ovela kiekon kanssa ja häntä on mielenkiintoista katsoa. Hän on pelaaja joka saa ihmiset istumaan penkeilleen. Fanit ovat lähes yhtä ihmeissään kuin me, kun hän tekee taikojaan peleissä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.