NHL:n edistyneet tilatomenetelmät eivät kerro suinkaan kaikkea jääkiekosta, mutta ne ovat tärkeässä roolissa, kun joukkuetta kasataan.

Tänä kesänä NHL:ssä on tapahtunut paljon. Laajennusdraft muutti jokaista joukkuetta, kun Vegas Golden Knights vei yhden nimen kustakin seurasta – osasta useamman kuin yhden – ja sen jälkeen tulivat normaaliin tapaan NHL Draft sekä vapaat pelaajamarkkinat.

Kaikkien näiden tapahtumien seurauksena moni seura koki pelaajistossaan merkittäviä muutoksia ja osalle seuroista nämä muutokset eivät ole aivan sieltä kaikkein imartelevimmasta päästä.

Itse asiassa NHL:n kärkiseuroihin lukeutuvat Chicago Blackhawks ja Washington Capitals olivat niitä kaikkein suurimpia häviäjiä.

Chicago menetti muun muassa Artemi Panarinin, Niklas Hjalmarssonin, Brian Campbellin, Marcus Krügerin, Trevor van Riemsdykin ja allergian vuoksi koko ensi kauden ajan sivussa olevan Marian Hossan. Washingtonin lähtijöiden listalla olivat puolestaan Karl Alzner, Kevin Shattenkirk, Justin Williams, Nate Schmidt ja Marcus Johansson.

Edistyneissä tilastomenetelmissä käytetään yhtenä terminä kirjainyhdistelmää ”GAR” (Goals Above Replacement). Kyse on käytännössä ottaen maalimäärien mittaamisesta, mutta kokonaiskuva GAR:sta rakennetaan kuuden eri mittarin varaan.

  • Hyökkäyspeli tasaviisikoin (EVO)
  • Puolustaminen tasaviisikoin (EVD)
  • Hyökkäyspeli ylivoimalla (PPO)
  • Hankitut jäähyt (DRAW)
  • Otetut jäähyt (TAKE)
  • Aloitukset (FAC)

Käytännössä ottaen kyse on siis pelaajien tehokkuudesta ja esimerkiksi siitä, miten ison osan ajastaan he viettävät vaihdoistaan hyökkäys- ja taas vastakohtana puolustusalueellaan.

GAR:ia käyttäen toimittaja Sean Tierney veti yhteen jokaisen joukkueen kesän tähän mennessä. Joitain siirtoja tullaan vielä näkemään, mutta pääosin pelaajamarkkinat ovat hiljentyneet.

Tässä on hänen virittelemänsä kaavio:

Sean Tierney

@ChartingHockey
Summer GAR added/lost by team.

Car, Dal, Tor, Ari, and Cgy have done well this offseason.
Mtl has spun their wheels.
Chi/Wsh are dying.

Punainen palkki = menetettyjen pelaajien vaikutus ja sininen palkki taasen edustaa hankittuja pelaajien vaikutusta. Luonnollisesti mukana on myös poikkeustapaukset, kuten vaikkapa Blackhawksin kohdalla Hossan menettäminen sairauden vuoksi, sen sijaan maalivahdit eivät vaikuta kaavioon.

Kaikkein heikoimmin GAR:lla mitattuna ovat menestyneet kesän aikana jo aiemmin mainitut Chicago Blackhawks sekä Washington Capitals. Tierney kuvastaakin näiden kahden seuran kesän jälkeistä tilannetta sanoin ”Chi/Wsh tekevät kuolemaa”.

Positiiviselle puolelle kesän osalta pääsevät Carolina Hurricanes, Dallas Stars, Toronto Maple Leafs, Arizona Coyotes, Calgary Flames, New York Islanders, New York Rangers, Los Angeles Kings, Winnipeg Jets, Vancouver Canucks, Anaheim Ducks, Montreal Canadiens, Detroit Red Wings ja New Jersey Devils.

Edellä luetelluista seuroista ylivoimaiset voittajat ovat Hurricanes, Stars ja Maple Leafs. Näistä joukkueista Carolina hankki muun muassa Justin Williamsin, Marcus Krügerin sekä Trevor van Riemsdykin, Dallasiin matkasivat puolestaan Martin Hanzal, Marc Methot sekä Alexander Radulov ja Torontoon Ron Hainsey, Patrick Marleau sekä Dominic Moore.

Neutraaliin tilastoon ovat yltäneet puolestaan Buffalo Sabres sekä Nashville Predators ja loput 14 seuraa (Vegas ei luonnollisestikaan mukana) ovatkin sitten enemmän tai vähemmän pakkasen puolella.

Jos joku ihmettelee, miksi punainen palkki menee Flamesin kohdalla oikealle puolen, tarkoittaa se sitä, että menetettyjen pelaajien lähteminen on ollut positiivinen asia.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.