Pienestä varausnumerostaan huolimatta Jesse Puljujärvi on NHL-kaukaloissa vielä katsomaton kortti, joskin jo viime kaudella kävi selväksi, että nuorukaisen pelinopeus ei ole vielä NHL:n vaatimalla tasolla.

Se ei missään nimessä tarkoita kuitenkaan sitä, että Puljujärvi olisi huono lupaus. Ei. Esimerkiksi pelit AHL:ssä menivät mukiin, mikä tarkoittaa yksinomaan sitä, että suomalaishyökkääjällä on valtavasti potentiaalia.

Olisiko tässä siis loistava porkkana sen suhteen, jos Edmonton Oilers haluaisi löytää itselleen selvän vahvistuksen puolustukseen? Siis toisin sanoen laittaa Puljujärvi lihoiksi pakkia vastaan?

Heti tässä vaiheessa on muistutettava ja huomautettava, että kyseessä ei ole huhu, vaan ainoastaan ja pelkästään puhdasta spekulointia. Mutta hei, se on aina yhtä mukavaa.

Mitä Puljulla saisi?

Viime kesä sen osoitti, että todellisista vahvistuksesta alakertaan on maksettava kova hinta. Tämä nähtiin jo pelkästään Taylor Hallin kohdalla, joka kaupattiin yksi-yhteen-periaatteella Adam Larssoniin.

Itseni mukaan lukien moni ja taas moni antoi vaihtokaupan suorittaneelle Oilers-GM Peter Chiarellille valtavaa kritiikkiä, sillä kaupan katsottiin heikentäneen Oilersia, eikä sen tuoma hinta ollut monenkaan mielestä tarpeeksi. Viimeinen kohta saattaa kaikesta huolimatta pitää yhä paikkansa, mutta samalla Oilers teki itsestään tasaisemman ja paremman joukkueen.

Puljujärvi ei ole Taylor Hall, eikä hän ole sellaiseksi hetkeen muuttumassa. Siksi hänen avullaan ei saisi vielä kovinkaan vahvaa puolustajaa, joskin tilanne on nyt hiukan eri, kuin vuosi sitten. Tästä kiitos NHL:n laajennusvaraukselle.

Muutama joukkue, kuten Anaheim Ducks tai Minnesota Wild, ovat nimittäin pienoisessa nesteessä laajennusdraftin suhteen. Esimerkiksi Ducksilla on käytössään kuusi tai neljä suojauspaikkaa, ja puolustajista olisi suojattava vielä Hampus Lindholm, Sami Vatanen, Cam Fowler ja Josh Manson.

Suojausten suhteen sama tilanne on Wildilla, jolla ilman suojausta ovat vielä Jared Spurgeon, Matt Dumba, Marco Scandella sekä Jonas Brodin.

Joten jos Chiarellilla on edes pienintäkään aikomusta vahvistaa puolustustaan normaalia halvemmalla, olisi se tehtävä nyt. Toki pelkkä Puljujärvi ei yksinään vielä riitä, vaan kylkeen on laitettava varausvuoroja.

Tämä pelkästään siitä syystä, että suomalaisnuorukainen on NHL-tasolla, potentiaalistaan huolimatta, vielä raakile.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.