Edmonton Oilers selviytyi tänä keväänä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen NHL:n pudotuspeleihin, jossa seinä tuli vastaan toisella kierroksella.

Albertalaisseura palautti uskottavuutensa takaisin, kun se ensiksi varmisti paikkansa pudotuspeleissä ja sen jälkeen pudotti ensimmäisellä kierroksella viime kauden Stanley Cup -finalistin, San Jose Sharksin.

Joukkueesta löytyi paljon onnistuneita, ja jopa itsensä ylittäneitä, pelaajia. Jordan Eberle ei ollut kuitenkaan yksi heistä, vaan hän oli yksi niistä selkeistä harvoista pettymyksistä.

Runkosarjassa 27-vuotiaan laiturin meno oli vielä kohtuullisella tasolla, kun hän teki 82 otteluun tehot 20+31=51. Sen sijaan pudotuspeleissä tämä 6 miljoonan dollarin vuosittaisesta palkkakuitista nauttiva peluri jäi 13 ottelussa tehoihin 0+2 ja hänen tehotilastonsa oli luvattoman heikko -6.

Oikeastaan tällä hetkellä Eberlen kohdalla kysymys kuuluukin: tuhosivatko Oilersin surkeat viime vuodet hänet ja olisiko maisemanvaihto ainoa oikea ratkaisu?

Ensimmäiseen osaan kysymyksestä vastaus saattaa hyvinkin olla ”kyllä”, sillä kun pelaat joukkueen avainpelaajana seitsemän kauden ajan, taistellen kausi toisensa perään vain ja ainoastaan jumbosijan välttämisestä, arvet ovat syvät ja sitä kautta työmoraalikin saattaa kärsiä.

Kysymyksen toiseen osaan vastauksensa antoi puolestaan Sportsnetin Drew Remenda, jota kutsutaan yleisesti ottaen Oilersin sisäpiiriläiseksi.

– Yksi pelaaja, jonka myisin, on Jordan Eberle ja tämä johtuu paristakin syystä…. Kun katsot puolueettomasti Eberleä, hän ei vain mielestäni tee riittävästi. Hän pysyttelee pelin ulkopuolella aivan liikaa.

– Hän ei harjoittele riittävän kovaa. Jos haluat kehittyä, sinun on tehtävä töitä pelisi eteen. Sinun on sijoitettava uraasi, enkä näe sitä Jordanilta. Ehkä sitten kyse on siitä, että hän tekee sen kesäisin kaukalon ulkopuolella, hän jatkoi hieman sarkastisesti.

”Ei ansaitse enää uutta mahdollisuutta”

Remendan näkemyksen mukaan Eberle ei yksinkertaisesti tee riittävästi joukkueensa menestyksen eteen.

– Jos meinaat voittaa NHL:n pudotuspeleissä, sinun on oltava pelin sisällä. Et voi vain surffailla ulkopuolella ja vain heitellä kiekkoa eteenpäin. Sinun on pystyttävä pelaamaan mukavuusalueittesi ulkopuolella ja se ei ole Jordanin vahvuus.

– Mutta ehkä se tulee olemaan ja Peter Chiarelli (Oilersin GM), että minun kaltaiseni kaverit tuomitsevat Jordanin liian rajusti, mutta tässä kohtaa arvioisin häntä pudotuspelien perusteella. Vaikka teet runkosarjassa pisteitä, me tiedämme faktana, että se ei siirry automaattisesti pudotuspeleihin, koska vastustajat ottavat sinua niin paljon kovempaa.

– Voitte olla minusta mitä mieltä tahansa, mutta olen rehellinen sen suhteen, mitä ajattelen jääkiekosta, ja minusta hän ei ansaitse enää uutta mahdollisuutta.

Sportsnet-toimittajan näkemyksen Eberlen kauppaamisesta viimeistelee lopulta se, että Oilersin on tehtävä aivan lähiaikoina todella rahakkaat jatkosopimukset Connor McDavidille ja Leon Draisatilille.

– Minusta hänellä on vaihtoarvoa ja hän toisi mukanaan aika hyvän palautuksen. Näen lisäksi, että sinun on vapautettava se 6 miljoonaa dollaria tilaa, joka tarvitaan – jos ei kahdelle parhaalle nuorelle NHL-pelaajalle, niin kahdelle parhaimmistoon kuuluvalle.

Oilersin varakapteenina toimivan Eberlen nimi on liikkunut huhuissa ylipäätään jo viime kausina. Tänä kesänä saattaa olla kuitenkin tosi kyseessä, vaikka Chiarelli onkin puhunut, ettei hän ole valmis läiskyttämään vettä lasissa samalla tavoin kuin viime kesänä Taylor Hallin kaupan yhteydessä.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.