Nashville Predators on ollut tämän kevään puheenaihe, seuran selviydyttyä historiassaan ensimmäistä kertaa Stanley Cup -finaaleihin.

Kun elettiin vuotta 1995, ensimmäistä kertaa Nashville nousi esille potentiaalisena NHL-kaupunkina. Tuolloin Nashville Arenana tunnetulle Bridgestone Arenalle haettiin siis NHL-seuraa, mutta ei täysin uutta ja uniikkia, vaan jotain, joka olisi kiinnostunut vaihtamaan maisemaa.

Nashville Arena lupasi kaupunkiin muuttavalle seuralle 20 miljoonaa dollaria puhdasta käteistä ja New Jersey Devils päätti tarttua täkyyn. Se ei päässyt kuitenkaan irti sopimuksistaan Newarkin suunnalla ja näin ollen koko muuttohanke kuopattiin.

Vuonna 1996 NHL:n komissaari Gary Bettman ilmoitti, että Nashvilleä pohditaan vaihtoehtona uudelle laajennusseuralle. Itse kaupunginjohto lähti kuitenkin ensiksi houkuttelemaan NBA-seura Sacramento Kingsiä, mutta kun siinä ei onnistuttu, lähdettiin upouudelle areenalle hakemaan NHL-seuraa.

Lopulta tammikuussa 1997 joukko sijoittajia, nykyisen omistajan Craig Leipoldin johdolla, lähti vetämään NHL-hanketta. NHL:n johtoporras, Bettmanin johdolla, lähti tutustumaan kaupunkiin ja ennen kaikkea itse areenaan. Heitä vastaanottamaan oli saapunut tuhannet hurraavat ihmiset ja tuossa kohtaa, ainakin huhujen mukaan, NHL päätti valita Nashvillen yhdeksi laajennuskaupungeista.

Samaan aikaan NHL:n uusiksi laajennuskohteiksi valittiin Columbus, Atlanta ja Minnesota, mutta näiden kaupunkien tarina maailman kovimmassa kiekkoliigassa käynnistyi vasta myöhemmin, sillä Nashville oli kaupungeista ainoa, jolla oli jo valmiina oma kotiareena odottamassa.

Nimiäänestys toi kamalat vaihtoehdot – finaaliäänestykseen lisättiin neljäs ehdokas

Tennesseeläisseura sai siis alkunsa vuonna 1997, kun sen ilmoitettiin liittyvän NHL-kartalle. Ensimmäistä kertaa Predators nähtiin kaukalossa 1998-99, nyt jo tunnetuksi tulleessa petopaidassaan.

Alkuun logo oli kuitenkin nykyistä värikkäämpi, sillä se piti sisällään kuutta eri väriä. Sen jälkeen ilme on muuttunut ja nykyisin pelipaidan pääpaikalta löytyy kolmivärinen peto, jota pelaajat edustavat ylpeydellä.

Tuo peto paidassa on mukaelma sapelihammastiikeristä ja itse asiassa – hieman normaalista poikkeavalla kaavalla – juuri logo oli ensimmäinen asia, joka uudessa laajennusseurassa päätettiin.

Sen jälkeen vuorossa oli nimen keksiminen ja se haluttiin toteuttaa yleisöäänestyksellä. Ehdotuksia tuli 75 kappaletta ja yleisöäänestyksen perusteella niistä muodostettiin kolme finalistia:

  • Nashville Ice Tigers
  • Nashville Fury
  • Nashville Attack

Kuten jokainen varmasti allekirjoittaa tämän väitteen, ei niistä mikään ollut järin houkutteleva vaihtoehto. Niinpä omistaja Craig Leipold päätti heittää mukaan vielä neljännen vaihtoehdon, joka siis oli Nashville Predators.

Näistä neljästä nimestä järjestettiin finaaliäänestys ja lopulta Predators päätyi seuran viralliseksi nimeksi. On toki paljon mahdollista, että Predators oli päätetty jo seuran sisällä voittajaksi – niin todennäköisesti olisi tehnyt Leipoldin tilanteessa jokainen – koska muut vaihtoehdot eivät olleet kauniisti sanottuna kovinkaan tyylikkäitä.

Miksi juuri sapelihammastiikeri?

Nashville Predatorsin logossa oleva sapelihammastiikeri kuuluu Smilodon-sapelihammaskissasukuun ja tarkalleen ottaen logo perustuu Smilodon floridus -lajiin.

Kyseisen lajin uskotaan eläneen maapallolla vielä 8 000 vuotta sitten ja se eli holoseenikaudella, jonka alkuvaiheessa maassa oli vielä laajoja jäätiköitä. Smilodon floridus -laji eli Pohjois-Amerikassa juuri tuohon nimenomaiseen jäätikköaikaan.

Se, miten Nashvillessä päädyttiin tähän erikoiseen valintaan, perustuu itse kaupungin historiaan. Vuonna 1971 kantrikaupungissa alettiin nimittäin rakentamaan First American Toweria, yhtä kaupungin suurimmista pilvenpiirtäjistä, joka tunnetaan nykyisin nimellä UBS Tower.

Rakennusvaiheen alkumetreillä, kaivauksien ollessa meneillään, syvältä maasta löytyi fossiili. Tuo fossiili oli juurikin Smilodon floridus -lajin edustaja. Tämä johti entistä laajempiin kaivauksiin, joiden aikana vastaan tuli myös ihmisten jäänteitä.

Kun First American Tower oli vihdoin valmis, Smilodon floriduksen löydetyt jäänteet olivat vuosien ajan esillä rakennuksen aulassa ja nykyisin ne löytää Bridgestone Arenalta, siis Nashville Predatorsin kotiluolasta.

Miten logo istutettiin lopulliseen muottiinsa?

Jossain kohtaa suunnitteluvaihetta, logoksi oli tulossa nimenomaan Smilodon floriduksen kallo. Lopulta se päätettiin kuitenkin niin sanotusti herättää henkiin ja sen myötä päädyttiin nykyiseen logoon, joka tosin on kokenut lieviä värimuutoksia, kuten edellä kerrottiin.

Idea puhtaan kallon käyttämisestä logona ei kuitenkaan hautautunut kokonaan unholaan, vaan Nashville Predators käyttää sitä niin sanottuna kakkoslogonaan. Monet toivovatkin edelleen nykypäivänä, että se olisi päätynyt Predatorsin johtoportaassa itse päälogoksi.

Mutta logosta viis, nyt tämä Nashville Predatorsin tarina on edennyt siihen pisteeseen, että seura pelaa ensimmäistä kertaa siitä jääkiekkomaailman himoituimmasta pystistä. NHL:n käyttämä slogan ”History will be made” on siis toteutunut ainakin Tennesseessä ja nähtäväksi jää, että minkälaista historiaa Nashvillessä tullaan lopulta kirjoittamaan.

Lähteet: SB Nation, New York Times, Sports Illustrated

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.