Pittsburgh Penguinsin 22-vuotias Olli Määttä on joutunut nuoreen ikäänsä nähden kokemaan järkyttävän määrän vastoinkäymisiä.

Harva Määtän ikäinen kaveri joutuu luetella omaan sairashistoriaansa syöpäkasvaimen, kaksi olkapääleikkausta, sikotaudin, käsimurtuman ja ties mitä. Näin on kuitenkin Penguinsin nuoren suomalaisen kohdalla.

Kaikki tämä onkin ottanut oman osansa Määtän kohdalla ja esimerkiksi kuluvan kauden runkosarjassa hänellä oli todella paljon vaikeuksia saada konettaan käyntiin missään vaiheessa.

Tämän kevään pudotuspeleissä kaikki on kuitenkin muuttunut. Määttä on noussut joukkueensa alakerran johtohahmoksi, viimeistään käynnissä olevissa konferenssifinaaleissa, ja hänen on ollut pakkokin: Kris Letangin kausi on paketissa ja sen lisäksi sekä Justin Schultz että Trevor Daley ovat kärsineet loukkaantumisista.

– Olli pelaa parempaa jääkiekkoa kuin olen koskaan nähnyt. Hän pelaa suurella itseluottamuksella ja nähdäkseni se, että hänet on palkittu viime peleissä parilla maalilla, auttaa ehdottomasti tässä suhteessa, päävalmentaja Mike Sullivan hehkuttaa NHL.com:lle.

– Hän pelaa parasta jääkiekkoaan molemmissa päissä kaukaloa. Hän pysyy kiekossa ja tekee ovelia ratkaisuja, jotka helpottavat meitä pääsemään pois omalta alueeltamme. Uskon hänen itseluottamuksen auttavan myös siis tässä suhteessa ja hän puolustaa todella kovaa.

”Hän on todella vahva nuorukainen”

Määttä itse luonnollisesti iloitsee ylitse kaiken siitä, että saa olla jälleen terve. Nuoren suomalaisen asenteessa onkin monelle opittavaa.

– Tämä on mahtavaa, Määttä viittaa saamaansa vastuuseen, jota on tullut Senators-sarjassa 21:55 ottelua kohden.

– Valitettavasti loukkaantumisia tapahtuu, mutta samaan aikaan sinun on vain tehtävä töitä. On mahtavaa olla jälleen terve. Tässä joukkueessa on käsinkosketeltavissa se, miten jokainen nauttii tulla kaukaloon joka päivä ja ylipäätään olemisesta joukkuekavereidensa seurassa.

Penguins jahtaa parhaillaan toista perättäistä Stanley Cup -voittoa ja se on enää yhden voiton päässä Stanley Cup -finaaleista.

– Me tiedämme, että meillä on riittävän hyvä joukkue voittamaan otteluita. Meillä on niin paljon syvyyttä tässä joukkueessa, ja jos pelaajia loukkaantuu, se on vain osa tätä peliä. Se on toki valitettavaa (loukkaantumiset), mutta meillä on täällä niin monta hyvää pelaajaa.

– Jos joku loukkaantuu, niin aina löytyy joku, joka nostaa tasoaan, eikä se ole edes yksi kaveri. Monet kaverit nostavat tasoaan, mikä on mahtavaa nähdä.

Määttä, joka on tehnyt tänä keväänä 17 otteluun tehot 2+5, pelaa siis tällä hetkellä jopa elämänsä jääkiekkoa ja se kaikki perustuu yksinkertaiseen pelaamiseen.

– Hän on todella vahva nuorukainen. Hän on vahva omassa päässä, hän on vahva oman maalin edustalla. Me luotamme siihen, että hän jatkaa sitä pelaamista, johon hän kykenee ja auttaa joukkuetta voittamaan. Hän pelaa ehdottoman parhaalla tasollaan tällä hetkellä, Sullivan päättää.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.