Edmonton Oilersin neljäntenä viime vuoden Draftissa varaamalle Jesse Puljujärvelle ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa, sopeutumisineen päivineen, oli erittäin haastava.

Puljujärvi lähti kohti taalakaukaloita puhumattakaan juuri englantia. Kielimuuri oli valtava, kulttuurishokki melkoinen ja myös itse peli täysin erilaista kuin isossa eurooppalaisessa kaukalossa.

Kaikesta huolimatta suomalaisnuorukainen aloitti NHL-uransa iskemällä heti ensimmäiseen otteluunsa maalin, mutta kauden edetessä vastuu väheni ja turhautuminen omaan tekemiseen kasvoi.

– Kun hän pelasi ylhäällä, hän aloitti hyvin, mutta menetti sitten itseluottamustaan ja sen myötä päädyimme lähettämään hänet alas, Oilersin GM:nä toimiva Peter Chiarelli aloitti suomalaissuojattinsa kauden perkaamisen seuran virallisilla verkkosivuilla.

Ennen kaikkea Puljujärven itseluottamuksen söi, ainakin Chiarellin mukaan, maalittomuus ja pisteettömyys.

– Hän on nuori kaveri Pohjois-Suomesta, ja kun juttelin hänelle, hän oli turhautunut siitä, ettei tehnyt pisteitä. Sanoin hänelle, että sinun tulee keskittyä parantamaan pelaamista laitojen lähellä, maaliviivan takana ja puolustuspelaamista, eikä murehtia hyökkäyspeliä.

– Minulla ei ole mitään valittamista hänen hyökkäyspelaamisestaan. Hän on erittäin ymmärtäväinen nuorukainen, mutta hänellä oli vaikeuksia, kun hän huomasi edessä olevan oppimisjakson, jollaista hän ei ollut ehkä osannut kuvitella. Mutta hän on todella hyvä nuorukainen.

Kaikesta huolimatta Chiarelli oli tyytyväinen näkemäänsä ja ennen kaikkea positiivisin mielin Puljujärven ensimmäisestä kaudesta Pohjois-Amerikassa.

– Olen tyytyväinen hänen ensimmäiseen kauteensa. Olen nähnyt nuorien 18-vuotiaiden pelaavan AHL:ssä ja päihittävän hänet esityksillään, mutta en kovinkaan montaa sellaista. Muistaakseni hän teki 12 maalia (AHL:ssä) ja hän olisi voinut helposti tehdä 20 maalia. Hän missasi monia maalintekopaikkoja, mutta pidin hänen pelaamisestaan siellä.

– Kun hän koski kiekkoon AHL:n puolella, siitä syntyi lähestulkoon jokaisella kerralla maalintekopaikka.

Ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudellaan Puljujärvi pelasi 28 NHL-ottelua ja merkkautti niissä tehopisteet 1+7=8. AHL:ssä otteluita kertyi puolestaan 39 kappaletta, mitkä tuottivat tehot 12+16=28.

– Se oli vaikeaa. Joskus pelasin hyvin, mutta uuteen kulttuurin sopeutuminen oli rankkaa, Puljujärvi itse päättää.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.