Kun eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista jääkiekkoa verrataan keskenään, on niiden välillä yksi muita suurempi ja merkittävämpi ero: kaukalon koko. Euroopassa se on nimittäin huomattavasti pohjoisamerikkalaisia suurempi.

Tämä on taasen jakanut jääkiekon seuraajat tavallaan kahteen koulukuntaan; taktista jääkiekkoa rakastaviin ja suoraviivaista jääkiekko rakastaviin ihmisiin. Toki moni heistä pitää jääkiekkoa itsessään mahtavana lajina, mutta saitte varmasti jutun jujusta kiinni.

Jääkiekkofanit saavat kuitenkin aika-ajoin todistaa tietynlaista hybridi-mallia. Näitä nähdään eritoten MM-kaukaloissa, kun maailman parhaat (NHL)-pelaajat kohtaavat toisensa isossa kaukalossa. Tällainen nähtiin myös eilen, kun Ruotsin ja Kanadan MM-ryhmät, jotka koostuivat pääasiassa maailman parhaan liigan pelaajista, kohtasivat toisensa.

Moni on kuitenkin – täysin aiheesta – sitä mieltä, että ison kaukalon jääkiekko on pohjoisamerikkalaista paljon hitaampaa ja tätä kautta tylsempää. Kanada ja Ruotsi osoittivat kuitenkin eilen, että lätkä voi olla viihdyttävyydeltään NHL-tasoa, jos kokoonpanot pitävät sisällään käytännössä järjestäen maailman parhaita pelaajia.

Siksi olen sitä mieltä, että myös NHL:ssä olisi syytä siirtyä vähintään isompiin kaukaloihin. En tarkoita tällä välttämättä Euroopan mittoja, mutta kaukaloita olisi vähintään syytä suurentaa.

Miksi ihmeessä?

Kun NHL:ssä vietettiin edellistä totaalista työsulkua, 2004-05, tehtiin lajiin samalla muutoksia, jotka edesauttoivat sitä muuntautumaan siihen suuntaan, mitä se nyt on. Kahvaaminen ja kaikenlainen roikkuminen kiellettiin, mikä auttoi lajin vikkelimpiä kavereita nousemaan yhä paremmin esiin.

Viime kauden päätteeksi, kun Pittsburgh Penguins voitti Stanley Cupin mestaruuden, oli lajin tulevaisuus viimeistään selvillä: nopeus, nopeus, nopeus.

Nopeus on itseasiassa kasvanut niin suureksi, että pelaajilla ei ole NHL-kaukaloissa enää juuri lainkaan rauhaa. Ei aikaa. Ei tilaa. Ei mitään. Ratkaisut on tapahduttava nyt välittömästi eikä lainkaan myöhemmin, sillä muutoin saat niskaasi paineen ja suurella todennäköisyydellä menetät kiekon.

Omalla tavallaan tämä on kiehtovaa, mutta itse kuulun taitokiekon koulukuntaan. Eikä tämä koulukunta pääse nykyisessä NHL:ssä enää samalla tavalla esille, kuin ennen. Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että pelaajat ovat jatkuvalla syötöllä nopeampia, voimakkaampia ja parempia. Tämä yhdistettynä NHL:n pieniin kaukaloihin, saatetaan Pohjois-Amerikassa pelata pian jääkiekon sijasta puhdasta jääpainia.

Siksi olen ehdottomasti sitä mieltä, että kaukalon kokoja Pohjois-Amerikassa on kasvatettava. Sain mielihaluilleni lopullisen päätöksen eilen illalla, kun Ruotsi ja Kanada mittelivät MM-kullasta. Kyseinen ottelu todisti sen, että maailman paras jääkiekko on parasta silloin, kun maailman parhaat pelaajat pelaavat maailman parhaita pelaajia vastaan.

Riskejäkin on olemassa

NHL on aina ollut tietynlaista kouhottamista, mikä on tuonut liigaan tietynlaisen mystiikan. Taalajäilläkin on kuitenkin menty viime vuosina enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että pohjoisen lisäksi myös eteläistä suuntaa osataan käyttää yhä paremmin. Toki tämä ei ole samanlaista kuin Euroopassa, etenkin Suomessa, eikä tällä tavalla pelaa kaikki joukkueet.

Entä jos joukkueet ja valmentajat saavat alleen kuitenkin muutaman 82 runkosarjan mittaisen kauden, niin osattaisiinko tätä uutta ylimääräistä tilaa hyödyntää jatkossa yhä paremmin? Tekisikö tämä taasen liigasta tylsemmän? Veisikö se vauhtia jo liiaksi pois?

Entäpä sitten kaikkien vihaama trap-kiekko? Siis karvaussysteemi, jossa perimmäinen tarkoitus on tukkia monen miehen voimin punaviiva, jotta vastustaja ei pääse avaamaan peliä käytännössä millään tavalla. Painetta ei siis anneta lainkaan, mikä on ehdottomasti NHL:n yksi suurimpia suolia.

Trap-kiekkoon voit tutustua paremmin katsomalla pelinauhoja Liiga-joukkue Tapparan peleistä, sillä antijääkiekon isä, Jussi Tapola, voitti kyseisen pelisysteemin avulla kaksi peräkkäistä suomenmestaruutta. Muutoinkin kyseinen systeemi on Suomessa hyvin suosittu, mikä valitettavasti vähentää ainakin omissa silmissäni paljolti Liigan viihtyvyyttä.

Entäpä jos myös NHL-joukkueet sisäistäisivät kyseisen systeemin ja alkaisivat viljelemään tätä? Fakta on kuitenkin se, että esimerkiksi New Jersey Devils loisti aiemmin historiansa aikana juuri komean trapin avulla.

Pelottavaa onkin juuri se, että kyseinen pelisysteemi on useimmiten toimiva. Lisäksi isossa kaukalossa pelin nopea kääntö ei ole yhtä helppoa kuin nykyisissä NHL-kaukaloissa, joten kaukalon suurentaminen saattaisi lisätä myös trapin riskiä.

Mitä mieltä itse olet, pitäisikö kaukalon koko pitää Pohjois-Amerikassa entisellään, vai pitäisikö sitä kasvattaa?

[poll id=”3″]

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.