C Moren MM-kisastudiossa on nähty jälleen asiantuntijan roolissa värikkäistä puheistaan ja värikkäästä vaatetuksestaan tunnettu Juhani Tamminen.

Jo ennen MM-turnausta ex-Leijona-kapteeni ihmetteli julkisesti MM-kisojen osalta suomalaisten NHL-pelaajien kieltäytymisiä. Hänen mukaansa Leijona-paitaa tulee kunnioittaa, ja kiitoksena suomalaiselle jääkiekolle saapua MM-turnaukseen antamaan kaksi ja puoli viikkoa takaisin kotimaalleen.

Sinällään näkemys on ymmärrettävä.

Tamminen huokuu Leijona-henkeä jokaisella ulospuhalluksellaan ja hänelle maajoukkuepaita on kaikki kaikessa.

Yhtä asiaa Tamminen ei kuitenkaan tunnu ymmärtävän: jääkiekko ei ole enää millään muotoa sama asia kuin hänen omina pelivuosinaan.

Kun siis Tami nostaa kisastudiossa esille, miten esimerkiksi Veli-Pekka Ketolan ja Reijo Ruotsalaisen kaltaisilla pelaajilla ei tullut mielenkään kieltäytyä kunniasta vetää Leijona-paita ylleen, hän puhuu ajasta, jota ei enää ole.

Ajasta, jota ei ole ollut enää aikoihin.

Hän puhuu ennen kaikkea ajasta, jolloin jääkiekko A: Ei ollut likimainkaan niin fyysistä kuin se nykyään on B: Pelaajia ei viety kausi toisensa jälkeen äärirajoille ja C: Pelimäärät olivat aivan erilaiset.

Toisin sanoen Tamminen ei ymmärrä sitä, mitä nykypäivänä 82 NHL:n runkosarjaottelun läpivieminen vaatii, sillä hän ei ole koskaan kokenut sitä itse. Hän peilaa kaiken omiin pelivuosiinsa ja rehellisyyden nimissä on todettava se, ettei Tamia koskaan edes nähty NHL:ssä.

Lisäksi on aivan turha lähteä vertaamaan suomalaisia NHL-tähtiä Kanadan vastaaviin, koska yksi ero on vissi: NHL:ssä nähtiin päättyneen runkosarjan aikana 413 kanadalaista kenttäpelaaja ja 37 maalivahtia. Mitkä sitten olivat Suomen vastaavat lukemat? 32 ja 7.

Aivan samalla tavalla siis sielläkin on tullut niitä kieltäytymisiä ja niin on myös Ruotsilla, vaikka heillä onkin jalkeilla kova joukkue. Erona on se, että valinnanvaraa on paljon enemmän ja niinhän se menee, että mitä isompaan maalitauluun tähtäät, sitä todennäköisemmin myös siihen osut.

Lähtökohdat kaikkeen ovat siis nykyisin aivan erilaiset. Täytyy myös ymmärtää, että pelaajien ja seurojen suhde on nykyisin totaalisen erilainen kuin ennen: seurat kirjaimellisesti omistavat pelaajat.

Jos tälle kaikelle halutaan se lopullinen konkretia, niin Tami voisi miettiä tätä:

Kun hän oli 23-vuotias, oli hän MM-turnaukseen saapuessaan pelannut sitä edeltävien kolmen vuoden aikana yhteensä 113 ottelua. Patrik Laine, jonka päätöstä jättäytyä sivuun MM-turnauksesta Tami on kritisoinut, on pelannut viimeiseen puoleentoista vuoteen 149 ottelua.

Kaikella kunnioituksella saavutuksiasi kohtaan, Juhani Tamminen – pelikirjasi on nyt näiltä osin melkoisesti aikaansa perässä.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.