IIHF:n kyvyttömyys reagoida omien tuomareidensa käytökseen on selvästikin täysin ala-arvoista luokkaa, kuten myös erään tuomarin käyttäytyminen.

Otetaan tähän nyt heti yksi tosiasia, ennen kuin joku taas alkaa riehaannuksissaan huutamaan allekirjoittaneelle kukkamekkoa päälle: tuomarilla on monen monta erilaista tapaa reagoida pelaajien huonoon käyttäytymiseen tai rikkeisiin, pelaajalla ei minkäänlaisia mahdollisuuksia.

Niinpä tilanteissa, joissa tuomari on törppöillyt, vastuu lankeaa tässä tapauksessa IIHF:n, siis Kansainvälisen Jääkiekkoliiton, harteille.

Heidän tehtävänään on suojella pelaajia samalla tavalla, kuin säännöt suojaavat tuomareita.

On nimittäin niin, että tuomarilla ei yksinkertaisesti ole mitään oikeutta haistatella pelaajalle – vieläpä kapteenille – kun tämä menee keskustelemaan jäähystä ja sen päälle heittää käytöskymppiä päälle.

Ja nyt joku tietenkin sanoo, että kyllä ne pelaajatkin niille tuomareille v****ilevat. Niin tekevät ja jokaisella kerralla tuomarilla on mahdollisuus reagoida tähän haluamallaan tavalla.

Allekirjoittanut on myös taapertanut oman osansa urheilumaailmassa, niin pelaajan, valmentajan kuin myös erotuomarin roolissa, ja on tiettyjä paikkoja, joissa tuomari voi käyttää voimasanoja.

Mutta, kun Lasse Kukkosen tapauksessa ei ollut mitään sellaista, joka tällaiseen käytökseen olisi oikeuttanut.

No, kohta yskähtää taas joku ja heittää, että ”ratkesiko peli siihen?” – ei tietenkään ratkennut, mutta samojen sääntöjen tulee koskettaa tuomareita kuin pelaajia.

Ennen kaikkea tässä kohtaa haluan kritisoida IIHF:ää. Heidän olisi tullut lähettää tuomareilleen signaali, että tällainen käytös ei ole hyväksyttävää. Samalla signaali siitä, että myös pelaajilla on oikeuksia, olisi lähtenyt myös pelaajien suuntaan.

Vähemmän yllättäen IIHF kuitenkin paskoi housuihinsa ja NHL:stä jo ulos potkittu Mark Lemelin viheltää seuraavaksi mitalipelejä.