Washington Capitalsin kevään tarina päättyi jälleen kerran jo tuttuun paikkaan: NHL:n pudotuspelien toiselle kierrokselle. Vastuskin oli jo valitettavan tuttu; Sidney Crosbyn edustama Pittsburgh Penguins.

Vaikka jääkiekko on joukkuelaji sanan varsinaisessa merkityksessä, kiinnittyi huomio tälläkin kertaa eritoten Capitalsin megalomaaniseen supertähteen, Alexander Ovechkiniin. Venäläisen aikakaudella Capitals kun ei ole vielä kertaakaan päässyt pudotuspeleissä toista kierrosta pidemmälle.

Kuten jokaisena muunakin vuonna, Capitalsin aikaisen loman vuoksi huhut alkoivat pyöriä Ovechkinin ympärillä välittömästi, kuin hyttyset heinäkuun mökkireissulla. ”Voittaako Capitals koskaan Ovechkinin johdolla?”, ”Onko Ovechkin sopiva kapteeni seuralle?” ja ennenkaikkea se kaikista tärkein: ”Pitäisikö Capitalsin kaupata Ovechkin toisaalle”.

Tämän vuoden muista erotti kuitenkin se, että tällä kertaa mahdollinen vaihtokauppa on täyttä realisimia. Tästä voit lukea lisää tämän linkin takaa.

Nyt kiekkopiirien yksi kaikista arvostetuimmista toimittajista, Elliotte Friedman, kantoi oman kortensa kekoon, sillä mies pilkkoi Ovechkinin mahdollisen kaupan atomeiksi, ja kertoi, mitä tämä saattaisi eri skenaarioissa tarkoittaa.

– Jos Washington Capitals haluaa kaupata hänet – paino sanalle ”jos” – luulen, että heillä ei tule olemaan vaikeuksia löytää kauppakumppania. Alexander Ovechkin myisi lippuja ja saisi hallit täyteen. Ja vaikka puhumme nyt hiukan heikommasta kaudesta, niin hän teki silti 33 maalia ja hän voi tehdä ylivoimastasi tappavan, Elliotte analysoi NHL Networkin lähetyksessä.

Kaikilta osin kaukana perinteikkäästä vaihtokaupasta

Friedman kuitenkin tiedostaa, että Ovechkinin vaihtokauppa ei tule olemaan perinteikäs treidi. Kyseessä on kauppa, joka määrittää pitkälti NHL:n yhden valovoimaisimman organisaation tulevaisuuden. Erottava tekijä normaalista treidistä on myös se, että päätös ei ole GM:nä toimivan Brian MacLellanin käsissä.

– Tämä päätös ei koske jääkiekkoa, minkä vuoksi tämä onkin omistajaportaan päätös. Ted Leonsiksen pitää saada tehdä tämä ratkaisu itse. Washington Capitalsin ottelut ovat juuri nyt mahtava tapahtuma, mutta jos olet seurannut liigaa pitkään, tiedät, että näin ei ole aina ollut. Sinun on osattava myydä Ted Leonsikselle idea kaupata seurahistoriasi paras pelaaja toisaalle. Jos kauppaat kaverin, joka täyttää katsomot, palauttaako se seurasi takaisin lähtöpisteeseen? Tämä on ensisijaisen tärkeää.

Jos kauppaa heijastaa pelkästään kaukalon puolelle, käyvät asiat paremmin järkeen. Tämän saman on huomioinut myös Friedman.

– Näen taustalla myös kaupan perusteet jääkiekkoa silmällä pitäen. Hän tienaa 40 miljoonaa dollaria tulevan neljän vuoden aikana, mikä on suuri raha pian 32-vuotiaalle pelaajalle. Oliko viime kausi merkki tulevasta? Katsooko Washington Capitals tilannetta ja tokaisee, ”Meillä on tarpeeksi hyvä joukkue, joten voimme tehdä tämän myös ilman Alexander Ovechkinia.” Tämä on todella vaikea päätös.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.