NHL on nimennyt kolme finalistiaan vuoden GM:ksi ja monet odottivat näkevän yhtenä nimenä Columbus Blue Jacketsin Jarmo Kekäläisen.

Kekäläinen johdatti ohiolaisseuran NHL:n pohjamudista yhdeksi kuluvan kauden kärkiseuroista, mitä tulee runkosarjaan.

Yksi tähän johtaneista peliliikkeistä nähtiin jo kesken kauden 2015-16, kun suomalainen kauppasi ykkössentteri Ryan Johansenin Nashville Predatorsiin ja sai tilalle, uudeksi ykköspuolustajaksi, Seth Jonesin.

Tällä kertaa valinnat osuivat kuitenkin muualle, kun ehdokkaiksi nimettiin Ottawa Senatorsin Pierre Dorion, Nashville Predatorsin David Poile sekä Edmonton Oilersin Peter Chiarelli.

Kaikki edellä olevat nimet olivat esillä viime kesänä isojen vaihtokauppojen muodossa.

Dorion kauppasi nuoren ja lupaavan Mika Zibanejadin New York Rangersiin, saadakseen tilalle kokeneemman ja menestysvalmiimman Derick Brassardin. Poile oli puolestaan järkkäilemässä todellista shokkisiirtoa, kun hän kauppasi kapteeni Shea Weberin Montreal Canadiensiin ja Tennesseehen matkasi PK Subban. Chiarelli puolestaan vahvisti kipeästi uusia nimiä kaivannutta Oilersin puolustusosastoa Adam Larssonilla, luopumalla huippulaituri Taylor Hallista.

Samalla kyseisen kolmikon toimet johtivat tietyllä tapaa historiallisiin juttuihin. Ottawa Senators eteni ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen konferenssifinaaleihin, Edmonton Oilers katkaisi 11 vuoden mittaiseksi venyneen putkensa pudotuspelien osalta ja Nashville Predators pelaa seurahistoriansa ensimmäistä kertaa konferenssifinaaleissa.

Kekäläisen valintaa olisi Blue Jacketsin upean nousun lisäksi puoltanut se, että useat hänen varaamat nuorukaiset, kuten Alexander Wennberg ja Zach Werenski, nousivat johtaviksi pelaajiksi ohiolaisseurassa ja lisäksi hän teki esimerkiksi Sam Gagnerin kaltaisen ”ilmaisen” löydön.

Ehdokkaista päättivät NHL:n GM:t, erinäiset johtoportaan henkilöt sekä lehdistö- ja televisiomediat.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.