Los Angeles Kings ja Eisbären Berlin solmivat sopimuksen yhteistyöstä tämän vuoden helmikuussa, tarkoituksena rakentaa berliiniläisseurasta jälleen DEL-liigan hallitsija.

Miten ihmeessä NHL-seura ja Saksan DEL-liigan joukkue ovat ylipäätään päätyneet yhteistyöhön, saattaisi kuulua monen kysymys. Vastaus on kuitenkin varsin yksinkertainen: molempien seurojen – Los Angeles Kingsin ja Eisbären Berliinin – taustalla on sama yhtiö, AEG.

AEG:n johtoportaassa nähtiinkin, etteivät viimeksi vuonna 2012 DEL-liigan mestaruutta juhlineen Eisbärenin menestys ole ollut viime vuosina riittävän korkealla tasolla.

– He voittivat seitsemän mestaruutta ensimmäisten yhdeksän AEG:n omistusvuoden aikana. Viime vuosina tulokset eivät ole kuitenkaan olleet riittävän korkealla tasolla, Kingsin presidenttinä toimiva pelaajalegenda Luc Robitaille toteaa Yahoo! Sportsin mukaan.

Niinpä helmikuussa päätettiin, että edistääkseen Eisbärenin menestystä, Kings tarjoaa resurssejaan seuralle. Tähän pakettiin kuuluu esimerkiksi Kingsin kykyjenetsijöiden käyttäminen myös berliiniläisseuran hyväksi.

– Meidän kykyjenetsijät kiertävät ympäri maailman tarkkailemassa pelaajia ja nyt he etsivät ensisijaisesti pelaajia Los Angeles Kingsille, toisena Ontario Reignsille (Kingsin AHL-seura) ja sen jälkeen saatamme kysyä heiltä: ”Hei, löysittekö pelaajia, jotka voisivat pelata Berliinissä?”

– He (kykyjenetsijät) siis auttavat Eisbäreniä kehittymään paremmaksi seuraksi, eikä se vaadi heiltä juurikaan ylimääräistä työtä. He vain katsovat asioita nykyisin hieman eri tavalla.

Jatkossa myös pelaajia Saksaan?

Kaikkein konkreettisin apu tulee kuitenkin suoraan pelaajien muodossa, nimittäin siinä missä Reigns on Kingsin suora yhteistyöseura, on myös Eisbären sitä nykyisin. Saattaakin siis olla, että jatkossa Kings-pelureita siirtyy lainalle Saksaan, mikäli paikat AHL:ssä ja myös ”farmin farmina” toimivassa ECHL:ssä ovat täynnä.

– Meillä saattaa olla kaksi maalivahtia, jotka ovat ikääntyneet yli junioreista ja he pelaavat Manchesterissa (ECHL). Nyt meillä on mahdollisuus siirtää heidät Berliiniin, jossa on tyypillisesti kokeneempia pelaajia, peli on korkeammalla tasolla ja siellä on systeemi, johon me luotamme, AEG:n Kelly Cheesemen kommentoi yhteistyötä.

Ylipäätään Kingsin, ja ennen kaikkea AEG:n, tarkoituksena on kehittää kokonaisvaltaisesti Eisbäreniä kohti korkeampia standardeja ja se tarkoittaa yhteistyötä myös valmennuksellisesti. Toisin sanoen Kingsin kehitysvalmentajana toimiva Mike O’Connell, joka toimi pitkään Boston Bruinsin GM:nä, tulee auttamaan berliiniläisseuraa tässä suhteessa paljon.

Toistaiseksi Kings on tehnyt henkilöstössään joitain muutoksia, siirtämällä työntekijöitään hoitamaan suoraan Eisbärenin asioita. Jatkossa tämän yhteistyön halutaan kuitenkin kasvavan entisestään ja sitä kautta näiden kahden seuran välillä saatetaan nähdä isompaakin liikehdintää.

Ylipäätään tällaista kansainvälistä yhteistyötä ei ole käytännössä ottaen nähty koskaan NHL- ja eurooppalaisseurojen välillä, joten kyse on ”muureja murtavasta” yhteistyömallista.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.