Los Angeles Kings olisi mitä todennäköisimmin halunnut ostaa slovakkipeluri Marian Gaborikin ulos sopimuksestaan.

Gaborik joutui käymään kauden päätteeksi leikkauksessa, jossa korjattiin hänen kroonista polvivammaansa. Samalla leikkauksesta toipumisaika aiheutti melkoisen määrän harmaita hiuksia Kingsin johtoportaalle, sillä loukkaantunutta pelaajaa ei voi ostaa ulos sopimuksestaan.

35-vuotias slovakialaislaituri siirtyi Kingsin riveihin kesken kauden 2013-14 ja hän oli keväällä erinomaisessa vireessä, tehden 26 pudotuspeliotteluun tehot 14+8 sekä voittaen samalla Stanley Cupin. Sen myötä kalifornialaisseura ojensi hänelle seitsemän vuoden mittaisen sopimuksen, joka on vuositasoltaan 4,875 miljoonaa dollaria ja päättyy vasta vuonna 2021.

Myös ensimmäinen täysi kausi Kuninkaallisten paidassa oli vahvaa suorittamista. Hän nakutti 69 runkosarjaotteluun hyvät tehot 27+20, mutta sen jälkeen Gaborikilla on ollut vaikeuksia pysyä ehjänä ja loukkaantumiset ovatkin verottaneet hänen pelaamistaan merkittävästi.

Kahden viime kauden aikana Gaborik on pelannut ainoastaan 110 runkosarjaottelua, joissa hän on tehnyt vaatimattomat tehopisteet 22+21. Toisin sanoen, hän teki ensimmäisellä täydellä Kings-kaudellaan enemmän tehopisteitä kuin kahdella viimeisellä.

Pelaajalegenda Rob Blake heti tukalaan tilanteeseen

Gaborikin leikkauksen myötä Kings on jumissa slovakialaislaiturin kanssa ja näin ollen sen on lähdettävä helpottamaan tilannettaan palkkakaton suhteen jotain toista reittiä. Yksi helpottava tekijä olisi houkutella Vegas Golden Knights varaamaan kallispalkkainen Dustin Brown riveihinsä tulevassa laajennusdraftissa, mutta se vaatisi jotain kylkiäisiä.

Todennäköisempää onkin, että seuran uudeksi GM:ksi nimetty Rob Blake joutuu tekemään heti vaikean ratkaisun ja luopumaan yhdestä avainpuolustajistaan. Toisin sanoen vaihtoehdot ovat joko Jake Muzzin tai Alec Martinez.

Kaksikosta potentiaalisempi lähtijä on Martinez, sillä hän on kaksi vuotta Muzzinia vanhempi. Toisaalta hänen kehityskäyränsä otti viime kaudella merkittävän pudotuksen, kun pistesaldo putosi edellisen kauden 40:stä lukemaan 28. Martinez sen sijaan on edennyt noususuhdanteessa koko ajan ja päätynyt kausi toi hänen tililleen 39 tehopistettä.

Kingsillä ei olisi varaa luopua yhdestäkään avainpelaajastaan, kun se lähtee rakentamaan uutta tulemistaan. Potkut kauden päätteeksi saaneen GM Dean Lombardin ratkaisut ovat, kahdesta voitetusta Stanley Cupista huolimatta, osoittumassa nyt äärimmäisen haastaviksi uudelle johtoportaalle.