Jaromir Jagrin nimi on noussut aivan viime päivien aikana otsikoihin, kun Florida Panthersin GM:nä toimiva Dale Tallon ilmoitti puhuvansa tshekkikonkarin edustajien kanssa tällä viikolla käynnistyvissä jääkiekon MM-kisoissa.

Tallon sanoikin NHL.com:lle, että jatkosopimuksen suhteen kyse on ennen kaikkea siitä, mikä on Jagrille itselleen paras ratkaisu ja vasta sitten yhteisymmärryksen löytämisestä. Vaikuttaisi siis siltä, että Panthers haluaisi tuoda 45-vuotiaan konkarin edelleen takaisin, mutta ehtojen olisi kohdattava.

Päättyneen kauden jälkeen ilmassa on ollut selkeästi enemmän kysymysmerkkejä Jagrin tason suhteen. Toisaalta hän nakutti 82 runkosarjaotteluun 46 tehopistettä, joten vaikka laskua tulikin viime kaudesta 20 pistettä, oli hän silti edelleen tuottelias pelaaja.

Itse asiassa moni onkin unohtanut Jagrin kohdalla sen, että hän pääsi pelaamaan floridalaisseurassa ensimmäiset puolitoista kauttaan Aleksander Barkovin ja Jonathan Huberdeau’n rinnalla, mutta päättyneellä kaudella ketju ei ollut oikeastaan missään vaiheessa kunnolla kasassa, edellä mainitun kaksikon loukkaantumisten vuoksi. Siihen peilaten Jagr onnistui siis erinomaisesti.

– Hänellä oli jälleen hyvä vuosi. 46 ottelua ja pelasi kaikki 82 ottelua ilman Barkovia ja Huberdeau’ta, Tallon paalutti Sportsnetille.

”Totta kai se on huolenaihe”

Samaan aikaan moni on kuitenkin kysynyt, että onko Jagr oikea pelaaja Barkovin ja Huberdeau’n rinnalle vai enemmänkin hidastin nuorelle kaksikolle.

– Totta kai se on huolenaihe. Katsoin kuitenkin heidän pelaamistaan lähes koko vuoden, ja vaikka Huberdeau oli poissa ja heidän kanssaan pelasi joku AHL-pelaaja, hänellä (Jagrilla) oli energiaa kauden ensimmäisestä ottelusta kauden viimeiseen otteluun saakka, nimettömänä pysyttelevä NHL-scoutti ynnää SunSentinelille.

– En nähnyt hänen energiavarastojen olleen missään vaiheessa tyhjinä. Hän on ilmiö ja on uskomaton, miten vaikutusvaltainen pelaaja hän edelleen pystyy olla. Hänen peliälynsä on mahtava, mailankäsittelytaito ensiluokkaista ja hän pystyy kuljettamaan kiekkoa siinä samassa, missä kaikki muutkin, 102 kilon varresta huolimatta.

Jagrin jatkon osalta tilastot puhuvat puolestaan. Kun katsotaan koko NHL:ää, tshekki-ikoni oli 12:s, mitä tulee pelaajien vaikutukseen 5 vs. 5 -peliin molemmissa päissä kaukaloa. Lisäksi hän oli muun muassa joukkueensa ykkönen tasaviisikoin pelattaessa, mitä tulee vastustajan päähän ja omiin tulleiden laukausten väliseen eroon. Kakkoseksi hän sijoittui, heti Barkovin jälkeen, puolestaan tehtyjen ja päästettyjen maalien välisen erotuksen osalta.

– Kun kirjoitin raportteja Jagrista, hän onnistui poikkeuksellisen hyvin niissä peleissä, joissa Barkov oli hänen sentterinään. Kun Barkov loukkaantui, hänen pelaamisensa kärsi hieman. He ovat siis keskenään melkoisessa symbioosissa, joskin hän oli myös ilman Barkovia tuottelias pelaaja, samainen scoutti jatkaa.

– Aina on toki olemassa pelko siitä, että alkaako hän hiipua, mutta lyhyen tähtäimen kiinnityksenä en näe, että miten siinä (jatkosopimuksessa) voisi edes hävitä.

– Hän pitää huolta itsestään, katsoo Barkovin perään ja ainoa negatiivinen asia olisi se, jos heillä olisi joku nuori kaveri, joka olisi valmis astumaan ykkösketjuun. Mutta en näe mitään sellaista, joten tämä (jatko) on minulle päivänselvä juttu.