Maalivahti Scott Darlingia on pidetty lähtökohtaisesti yhtenä NHL:n ensi kesän vapaiden pelaajamarkkinoiden mielenkiintoisimmista nimistä.

Kaudella 2014-15, ja viimeistään kyseisen kauden pudotuspeleissä, Antti Raannan Chicago Blackhawksin kakkosvahdin paikalta syrjäyttänyt Darling siirtyy illinoislaisseurasta Carolina Hurricanesiin.

Vaihdossa Hurricanes maksaa Blackhawksille kolmannen kierroksen varausvuoron NHL:n ensi kesän varaustilaisuuteen.

Koska Darlingilla ei ole tällä hetkellä ensi kautta koskevaa pelaajasopimusta, ei hänen pelaaminen ensi kaudella Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen ja Aleksi Saarelan seurakaverina ole kuitenkaan kirkossa kuulutettua. Mikäli 28-vuotias yhdysvaltalainen itse haluaa katsastaa vapaat pelaajamarkkinat, on hänellä täysi oikeus siihen.

Monien papereissa Darling on jo valmis ykkösvahdiksi NHL-tasolla. Hän totesi näin myös itse Blackhawksin kauden päätyttyä, sanomalla maksaneensa ne oppirahat, jotka kakkosvahtina tulee maksella.

Nyt jo Blackhawksin osalta päättyneellä kaudella Darling pelasi 32 runkosarjaottelussa, voittosarakkeen ollessa 18-5-5. Hänen torjuntatilastonsa olivat 92,40/2.38 ja näillä hän muun muassa päihitti ykkösvahti Corey Crawfordin.

Päättyneet pudotuspelit olivat 6 miljoonan dollarin vuosipalkasta nauttivalle Crawfordille, jonka sopimus ulottuu kesään 2020 saakka, varsin vaikeat ja osa Blackhawks-faneista olisikin toivonut Darlingin nousua ykköseksi sekä samaan aikaan Crawfordin kauppaamista. Joka tapauksessa sen oli pakko luopua jommastakummasta ja nyt siis viikate heilahti Darlingin kohdalla.

Spesiaali tarina

Darlingin tarinasta maalivahtina spesiaalin tekee se, että hän aloitti, ja ylipäätään pääsi pelaamaan, NHL-uransa Chicagossa, joka on hänen kotikaupunkinsa. 198-senttinen ja 105-kiloinen Darling varattiin NHL:ään vuoden 2007 varaustilaisuuden kuudennella kierroksella, Arizona Coyotesin toimesta, mutta NHL-debyyttinsä hän teki vasta kaudella 2014-15.

Hän yllättikin monet kykenemällä luomaan NHL-uran, sillä edeltävät kaudet hän oli pelannut Pohjois-Amerikan alasarjoissa ja hänelle kirjattiin esimerkiksi AHL-uran ensimmäinen ottelu vasta kaudella 2013-14.

Kokonaisuudessaan Darling on esiintynyt NHL:ssä tähän mennessä 75 runkosarjaottelussa, joista hänen torjuntatilastonsa ovat 92,30/2.37. Pudotuspeleissä Darlingilla on tilillään viisi ottelua, tilastoin 93,60/2.21.

Darlingin palveluksista ennakkoon kiinnostunein seura oli, ja on tiettävästi edelleen, Dallas Stars. Teksasilaisseuran uskotaan vakaasti etsivän uutta ykkösvahtia Kari Lehtosen ja Antti Niemen korvaajaksi.

Mikäli Darling päätyy tekemään sopimuksen Hurricanesin kanssa, tulee raleighilaisseura mitä todennäköisimmin ainakin katselemaan vaihtomarkkinoita maalivahtiensa Cam Wardin ja Eddie Läckin osalta, sillä heillä molemmilla on taskussaan ensi kauden kattava yksisuuntainen pelaajasopimus.