Chicago Blackhawks -organisaatiossa käynnistyivät välittömät muutosten tuulet, joukkueen pudottua NHL:n pudotuspeleistä suoraan neljässä ottelussa.

Stan Bowman tarttui heti härkää sarvista kiinni, kuten hän pettymyksellisen kauden jälkeisessä lehdistötilaisuudessa lupaili: ensiksi hän irtisanoi apuvalmentaja Mike Kitchenin ja nyt lähteä sai seuran AHL-joukkuetta vuosikausien ajan valmentanut Ted Dent.

Kitchenin vastuualueella Blackhawksissa oli ennen kaikkea joukkueen alivoimapelaaminen. Alkukaudesta se oli surkeaa, pudotuspeleissä se oli käytännössä ottaen ainoa asia, joka toimi.

Tästä huolimatta kaksi Stanley Cupia seurassa voittanut Kitchen, joka tunnetaan päävalmentaja Joel Quennevillen hyvänä ystävänä ja valmennuskumppanina jo vuosien ajalta, sai monon kuvan takamukseensa.

Nyt maksumiehenä ollut Dent valmensi Rockford IceHogsia, Blackhawksin farmijoukkuetta, yhteensä 11 vuoden ajan. Hän aloitti joukkueen apuvalmentajana viiden kauden ajan ja kaudesta 2011-12 alkaen hän operoi IceHogsin päävalmentajana.

– Chicago Blackhawks haluaa kiittää Tediä kaikesta siitä, mitä hän on vuosiensa aikana tämän seuran eteen tehnyt. Hänen roolinsa oli jättimäinen auttaessaan lukuisia pelaajia kasvamaan NHL-tasolle ja monista heistä tuli Stanley Cup -voittajia, Bowman kertoi seuran tiedotteessa.

Kuluvalla kaudella Dentillä ei ollut käytössään samanlaista kokoonpanoa kuin aiempina vuosina ja sitä kautta menestyminen oli jo lähtökohtaisesti haastavaa. Ja kun Blackhawks päätti vielä pelaajasiirtojen takarajalla kaupata IceHogsin parhaan pistemiehen, Spencer Abbottin, sekä Sam Carrickin Anaheim Ducksin farmiseura San Diego Gullsiin, muuttui homma kirjaimellisesti mahdottomaksi.

Abbottin ja Carrickin kauppojen jälkeen IceHogs voitti kauden viimeisestä 17 ottelustaan ainoastaan neljä, minkä myötä pudotuspelit jäivät todella kaukaiseksi haaveeksi.

Toimittajan sana:

Blackhawksin toiminta näyttää tällä hetkellä pahasti siltä, kuin muutoksia tehtäisiin vain muutoksen vuoksi.

Päävalmentaja Joel Quennevillen ilmoitettiin Bowmanin toimesta olevan välittömästi koskematon, mutta samaan aikaan muut valmentajat laitetaan maksumiehiksi.

Onkin vaikea nähdä, että mikä ajatus ensiksi Kitchenin ja sitten Dentin irtisanomisten takana oli. Heidän syyttäminen kauden 2016-17 heikosta menestyksestä on nimittäin totaalisen väärin.

Kyllä, runkosarjassa Blackhawksin alivoimapelaaminen oli vaisua, etenkin alkukaudesta, mutta loppukaudesta se sujui kuin valettu. Dent puolestaan sai vuosi sitten enemmän kuin ansaitun kolmen vuoden mittaisen jatkosopimuksen ja nyt hän sai lähteä, vaikka käsissä AHL:n puolella oli joukkue, jolla ei voinut yksinkertaisesti menestyä.

Jos siis seurassa halutaan tehdä muutoksia, ja isoja sellaisia lupailtiinkin, on vaikea nähdä, miten nämä irtisanomiset tekevät sekä joukkueen että koko seuran ensi kaudesta yhtään tämän parempaa.

Nyt olisikin aika myöntää tosiasiat: Blackhawksin välttämätön nuorennusleikkaus, Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen pitkälti aiheuttamien palkkakatto-ongelmien vuoksi, näkyi väistämättä kaukalossa. Nuorista kavereista ei ollut vielä kantamaan joukkuetta tosipelien koittaessa, mutta runkosarjassa he osoittivat jo kykynsä.

Itse asiassa tällä hetkellä onkin sanottava, ettei seurassa edes tarvita mitään rajuja muutoksia. Tietenkin kaikkien niiden viime vuosina voitettujen Stanley Cupien jälkeen kaksi viimeistä kautta ovat olleet suunnaton pettymys, mutta tämä kaikki oli täysin odotettavissa.

Jotenkin vaikuttaisikin siltä, että ulkopuolelle luvatut muutokset oli nyt pakko toteuttaa, vaikka niissä ei mitään järkeä olisikaan.