San Jose Sharks lähti viime kauden Stanley Cup -finalistina kauteen 2016-17 kovin odotuksin.

Käteen ei jäänyt kuitenkaan mitään muuta, kuin pettymys, kun ensimmäistä kertaa 11 vuoteen pudotuspeleissä nähty Edmonton Oilers passitti kalifornialaisjoukkueen kesälomalle kuudessa ottelussa.

Samalla Sharksin historiassa saattoi päättyä eräs merkittävä aikakausi. Koko uransa samaa joukkuetta edustaneen Patrick Marleaun ja vuonna 2005 seuraan saapuneen Joe Thorntonin aika joukkueessa saattoi nimittäin olla ohitse.

– En edes mieti koko asiaa tällä hetkellä. Sen aika tulee sitten myöhemmin, Marleau totesi pettyneenä Associated Pressille.

Kyse ei ole niinkään siitä, etteikö kaksikolla olisi edelleen annettavaa jääkiekolle – sen nyt kertovat jo tehopisteetkin, sillä Thornton nakutti 79 runkosarjaotteluun tehot 7+43 ja Marleau 82 otteluun pisteet 27+19 – vaan puhtaasti pettymykseen päättyneestä kaudesta.

Toisin sanoen, Sharks-organisaatiossa painitaan tällä hetkellä satavarmasti yhden kysymyksen äärellä: menikö se Stanley Cup -juna San Josen pysäkin ohitse jo viime vuonna ja nykyrosterin osalta parhaat vuodet olivat tässä?

Peli valtavassa murroksessa

Luonnollisesti San Josesta löytyy edelleen vahva runko, jonka varaan rakentaa, joten mistään uudelleenrakennusprojektista ei missään nimessä tarvitse edes keskustella.

– Tämä on vaikeaa ja sydäntä raastavaa. En ole vielä valmis pohtimaan, että mikä meni vikaan. Mututuntumalta sanoisin, että meiltä vain loppui bensa viimeisen kuukauden aikana. Se on yksinkertaisesti tosiasia, päävalmentaja Peter DeBoer heitti kauden päätyttyä.

Juuri DeBoerin sanoissa piileekin se Thorntonin ja Marleaun aikakauden päättymistä puoltava tekijä. Peli nimittäin etenee yhä enenevissä määrin nopeampaan suuntaan ja samaan aikaan nuoret pelaajat ovat vallanneet NHL-kaukalot.

Tosiasia on myös se, että nuorten pelaajien kestävyys on kovempaa luokkaa ja kuten tämän kevään pudotuspelit ovat osoittaneet, kokemus ei ole enää välttämättä se asia, joka näissä peleissä on valttia.

Toki Thornton ja Marleau osoittivat pudotuspeleissä, että myös kokemuksella on oma osansa menestyvässä palapelissä, sillä molemmat onnistuivat tehopisteiden valossa kohtalaisesti kauden tärkeimmissä otteluissa.

Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että Thornton ja Marleau olivat kaksi kertaa kolmesta kaukalossa, kun Oilers iski ratkaisevaksi jääneessä kuudennessa ottelussa maalin.

Mutta mikäli nämä todella olivat jäähyväiset Sharks-organisaatiolle, lähtee kaksikko seurasta pelkkää ”rakkautta” mukanaan.

– Rakastan näitä kavereita. He pelaavat todella kovaa ja jos vain te tietäisitte, mitä kaikkea heidän täytyy käydä lävitse. Se kunnioituksen taso, joka minulla on näitä kavereita kohtaan, on sanoinkuvaamattoman korkealla, joukkueen avainpelaajiin lukeutuva Logan Couture ylistää.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.