Calgary Flamesin Dennis Wideman tuomittiin ensiksi pitkään pelikieltoon ja nyt linjatuomari vaatii häneltä yli 10 miljoonan dollarin korvauksia.

Viime kaudella, tarkalleen ottaen tammikuussa, NHL:ssä nähtiin tilanne, jossa Flames-puolustaja Dennis Wideman taklasi poikittaisella mailalla linjatuomari Don Hendersonia takaapäin. Seurauksena oli 20 ottelun pelikielto, joka myöhemmin muutettiin kymmenen ottelun mittaiseksi.

Tilanteessa oli kuitenkin paljon kysymyksiä, jotka jäivät vaille vastausta. Wideman oli nimittäin joutunut hetkeä aiemmin Nashville Predatorsin suomalaishyökkääjä Miikka Salomäen kovan taklauksen alle. Kanadalaispuolustajalle ei kuitenkaan suoritettu asianmukaista aivotärähdystestiä, joka ei ollut tuolloin vielä pakollinen, mutta jälkikäteen hänellä todettiin aivotärähdys.

Nyt koko tapahtumaketju on saanut kuitenkin täysin odottaman ja uudenlaisen käänteen, sillä tilanteessa loukkaantunut Henderson on päättänyt haastaa Widemanin oikeuteen ja vaatii korvauksena käsittämätöntä 10,25 miljoonan dollarin summaa.

Henderson perustaa vaatimuksensa jo menetettyihin tuloihin ja tuloihin, jotka häneltä jää tulevaisuudessa ansaitsematta.

Chris Epp

@Chris_Epp_
These are injuries claimed by referee Don Henderson in lawsuit (as well as head injury and concussion) #nhl

CTV:n, TSN:n ja muiden pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan haastessa todetaan Henderson kärsineen tilanteessa muun muassa selkävamman, olkapäävamman, polvivamman ja leikkaushoitoa vaatineen niskavamman.

Lisäksi haasteessa hänen kerrotaan kärsineen kivuista ja tunnottomuudesta oikeassa kädessään, ahdistuksesta, masennuksesta, päänsäryistä ja aivotärähdyksestä. Samassa dokumentissa hänen todetaan olevan osittain, mutta pysyvästi invalidisoitunut.

Henderson ei ole tapauksen jälkeen kyennyt enää toimimaan tuomarina ja tämän vuoden tammikuussa ex-tuomari Paul Stewart antoi hänelle julkisesti neuvon, jota Henderson nyt selvästi noudattaa.

– Mene lompakon kautta kotiin, sillä NHL-urasi on ohitse.

Tapahtuneen myötä uransa päättämään joutunut Henderson aloitti tuomaroinnin NHL:ssä vuonna 1994 ja hän on ollut tuomitsemassa yli 1 300 NHL-ottelua, pudotuspelit mukaan lukien.