Winnipeg Jetsissä tulokaskautensa jo päättänyt Patrik Laine on nimetty odotetusti ehdolle vuoden tulokkaaksi.

19-vuotissynttäreitään keskiviikkona juhlistanut Laine sai todellisen syntymäpäivälahjansa hieman jälkikäteen: hänet nimittäin nimettiin ehdolle NHL:n vuoden tulokkaaksi.

Laine pelasi ensimmäisellä NHL-kaudellaan 73 runkosarjaottelua, jouduttuaan jättämään otteluita väliin aivotärähdyksen ja sairastelun vuoksi, mutta teki siitä huolimatta huikeat tehot 36+28=64.

Suomalaisnuorukainen olisi pystynyt jopa vieläkin parempaan, mikäli Jets olisi taistellut tosissaan pudotuspelipaikasta, mutta paras terä hävisi siinä vaiheessa, kun selvisi, ettei Jetsiä nähdä kevään tosipeleissä.

Laineen kanssa vuoden tulokkaan tittelistä tulee taistelemaan odotetusti Toronto Maple Leafsin uusi supertähti Auston Matthews, jota pidetään suurena ennakkosuosikkina Calder-kisassa. Yhdysvaltalaissentteri vei nimiinsä NHL:n tulokkaiden maali- ja pistepörssin tehoin 40+29=69, joskin ottelukohtaisella pistekeskiarvolla mitattuna hän jäi Laineen taakse: Laineen lukema oli 0.88, kun taas Matthewsin oli 0.84.

Kolmas ehdokas on Columbus Blue Jacketsissa upeasti uudeksi ykköspuolustajaksi, Seth Jonesin rinnalle, noussut Zach Werenski. 19-vuotias yhdysvaltalainen pelasi runkosarjassa 78 runkosarjaottelua, tehden niissä tehot 11+36=47, ja joidenkin papereissa hän ansaitsikin tulla valituksi vuoden tulokkaaksi.

Sinällään Werenskin valinta ei olisi millään muotoa vääryys, sillä tuollaiset tehopisteet tulokaspuolustajalta – etenkin, kun puolustajien sisääntulo NHL:ään on aina hyökkääjiä vaikeampaa – on huikea saavutus.

Samaan aikaan on kuitenkin todettava Werenskin nimeämisen olevan hieman yllättävä, sillä monet odottivat kolmanneksi nimeksi joko Maple Leafsin Mitch Marneria, tai runkosarjan lopulla tämän edelle pistepörssissä kiilannutta William Nylanderia.

Laine on jo toinen suomalaisehdokas NHL:n vuosittaisten palkintojen saajaksi, sillä Mikko Koivu nimettiin torstaina Selke-ehdokkaaksi. Kyseinen palkinto ojennetaan NHL:n parhaalle hyökkääjälle.