Edmonton Oilersilla oli kaikki voiton avaimet käsissään seuran ensimmäisessä pelissä lähes 11 vuoteen, mutta se heitti ne suoraan hailauman eteen.

1-0. 2-0. BAM!

”Back in the business”, kuuluivat huudot Oilersin kotihallissa, kun joukkue oli iskenyt ensimmäisen ottelun ensimmäisessä erässä Sharksin puolittain kanveesiin.

Joukkueen noviseeista, siis pudotuspelien osalta, Oscar Klefbom, Jordan Eberle ja Connor McDavid olivat kaikki päässeet heti ensimmäisessä pudotuspeliottelussaan tehopisteille.

Koska ensimmäinen erä oli ollut Oilersin, pelaajat alkoivat vain odottaa asioiden tapahtuvan. Jalkaa nostettiin kaasulta ja Sharksin odotettiin nöyrtyvän tappioasemaan.

Mutta eihän se nyt nöyrtynyt.

Runkosarjaotteluissa jalkaa voikin nostaa kaasulta, joskaan se ei ole suositeltavaa, ja siitä huolimatta pelejä voitetaan.

Vaan, kun nämä eivät ole runkosarjapelejä. Nämä ovat pudotuspelejä.

Kun pudotuspelit käynnistyvät, kaasun on oltava pohjassa kaksi kuukautta putkeen, mikäli mielii taistella siitä kaikkien jahtaamasta Stanley Cupista. Lapsuksiin ei ole missään nimessä varaa, ja lapsus oli juuri se, mitä Oilersilta nyt ensimmäisessä pudotuspeliottelussa nähtiin.

Joukkueen pelaajilla oli mahdollisuus tutustuttaa itsensä pudotuspeleihin voitolla, jonka kautta koko kevään rakentaminen olisi paljon helpompaa. Sen sijaan näin kokemattomalle joukkueelle tapahtui kuitenkin se kaikkein pahin: totaalinen hyytyminen kotiyleisönsä edessä.

Tämän myötä yksi oleellinen ongelma tuleekin olemaan se, että oppirahoja saatetaan joutua makselemaan myös ensi pelissä. Se, mitä Connor McDavid sanoi seuransa verkkosivuilla, pitää täysin paikkansa: ”Mietin, että saatoimme mukavoitua hiukan liikaa, mikä ei missään nimessä saa tapahtua toiste.”

Nyt tämä kaikki saattaa hyvinkin johtaa siihen, että kun seuraavan kerran nuori Oilers-nippu luistelee kaukaloon, mailasta puristetaan liikaa. Peliä pakotetaan, voittoa pakotetaan.

Sekään, kun ei ole se oikea toimintamalli.

Joku voisi kutsua NHL:n pudotuspelejä ydinfysiikaksi, avaruusmatematiikaksi tai joksikin muuksi vastaavaksi tämän kaiken edellä mainitun perusteella. Eikö se olisi edes väärin, nimittäin vaikka kyseessä onkin yksinkertainen maalintekopeli, on se kaukana yksinkertaisesta.

Itse se kaukalossa suoriutuminen onkin se ”helppo puoli”, vaikka tööttejä tuleekin joka suunnasta, jää on täynnä höyryveturin lailla luistelevia pikakiitäjiä ja aikaa ei ole nimeksikään.

Mutta, kun NHL-kiekko, ja ennen kaikkea pudotuspelit, eivät ole missään nimessä pelkästään sitä. Itse kaukalon konkreettiset tapahtumat ovat ehkä korkeintaan 50 prosenttia siitä kokonaisuudesta.

Näissä otteluissa sinun tulee löytää – keinolla, millä hyvänsä – se tapa, jolla löydät ”paras seitsemästä” -sarjassa sen henkisen yliotteen vastustajasta. Sharks-leirissä nämä tavat tunnetaan tasan tarkkaan, sillä ei joukkue ollut viime keväänä turhaan Stanley Cup -finaaleissa.

Nämä ovat siis ennen kaikkea niitä kuuluisia henkimaailman juttuja. Ja Oilers – se luovutti juuri sen henkimaailman pois käsistään.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.