Joel Armian viime ottelun huikea yksilösuoritukseen perustunut maali kirvoitti melkoisen kommenttiryöpyn nuoren suomalaisen ympärille.

Ensimmäisestä kaverista ohitse, toisesta kaverista ohitse ja sitten kiekko ”takayläpeltiin”. Tällainen oli lyhykäisyydessään Armian New Jersey Devilsin verkkoon iskemä alivoimamaali, joka oli porilaispelurille jo kolmas miehen vajaalla tehty osuma tällä kaudella.

– Ensimmäisenä mielessäni oli, että haluan saada kiekon vain syvälle, mutta sitten Devils-pelaajat menivät ikään kuin ohi minusta; he eivät tulleet kroppaan kiinni, vaan he yrittivät tulla kiekkoon. Siihen se kaikki perustui, Armia kertaa maaliaan Winnipeg Sunille.

Kyseessä oli jo Armian kauden kolmas alivoimamaali. Kokonaisuudessaan hänellä on maalisarakkeessaan lukema yhdeksän, joten peräti kolmasosa 23-vuotiaan hyökkääjän maaleista on syntynyt miehen vajaalla pelattaessa.

– Onhan mukana ollut onneakin, mutta olen myös yrittänyt parantaa alivoimatekemistäni paljon. Kun pelaat hyvin puolustuspäässä, ehkä saat maalipaikkoja ajoittain hyökkäyspäässä.

– Tokikaan kyse ei ole maalien tekemisestä, vaan vastustajan ylivoiman pysäyttämisestä.

Armian pelaamista nykypäivänä kuvastaakin ehkä kaikkein parhaiten yksi tilasto kuluvalta kaudelta: hänellä on NHL:n 13:nneksi kovin tilasto, mitä tulee kiekonriistojen ja kiekonmenetysten väliseen erotukseen. Hän on nimittäin riistänyt kiekon vastustajalta 41 kertaa ja menettänyt sen ainoastaan 18 kertaa.

– Onhan tässä vielä paljon töitä tehtävänä. Minun on kehityttävä vielä paljon paremmaksi. Olen kuitenkin parantanut peliäni viime vuoteen verrattuna useammalla osa-alueella ja se on hyvä juttu.

Armian yksilötaito ei yllättänyt Lainetta – ”Hän on niin hyvä niissä”

Kuluvaksi kaudeksi NHL:ään saapuneella Patrik Laineella on ollut niin sanotusti maanmies turvanaan uudessa työskentely-ympäristössä, Joel Armian muodossa. Kaksikko ei ole juurikaan pelannut yhdessä, mutta harjoituksissa Laine on tottunut näkemään Armialta melkoisia suorituksia.

– Kaikki näkivät mitä tapahtui, enkä ollut yllättynyt, Laine viittaa Armian tekemään soolomaaliin.

– Hän on tottunut tekemään tuollaisia pieniä harhautuksia. Eikä sillä ole merkitystä, että onko kyse alivoimatilanteesta – hän vain tekee niitä ja on niissä todella hyvä.

Kuten Armia itsekin sanoi, riittää hänellä edelleen tekemistä pelissään. Myös päävalmentaja Paul Maurice näkee nuoren suojattinsa kohdalla luonnollisesti kehityskohteita, mutta hän myös kehuu vuolaasti suomalaista.

– Milloin toimittaa kiekko ulos alueelta ja milloin syvälle päätyyn – nuo ovat niitä pelin haastavia osa-alueita, joissa hänen täytyy parantaa ja hän myös on parantanut.

– Hänen liikkeensä on parempaa. Itse asiassa valovuosia edellä kuin se oli viime vuonna. Hänellä on nähdäksemme myös uskomaton määrä taitoa ja hänestä tulee parempi pelaaja. Hän on vasta kehitysvaiheessa.