Yksi suurimmista ongelmista, yrityksissä saada NHL-pelaajat mukaan ensi vuoden olympialaisiin, on ollut pelaajien vakuutus-, majoitus- ja matkustuskulujen kattaminen.

Näiltä osin puhutaan jopa 20 miljoonan dollarin suuruisesta summasta, joten sinällään NHL:n nikottelu on ollut jokseenkin ymmärrettävää, kun siihen lisätään taloudelliset menetykset, jotka aiheutuvat sarjan jäämisestä noin kolmen viikon tauolle.

Viisissä aiemmissa olympialaisissa tuon summan on maksanut Kansainvälinen Olympiakomitea (IOC), mutta Pyongchangin olympialaisessa se ei enää ryhdy maksumieheksi.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) on huhuiltu astuneen peliin mukaan ja luvanneen maksaa ainakin osan kuluista. Nyt Reuters tietää kuitenkin kertoa, että IIHF on valmis kattamaan koko 20 miljoonan dollarin potin saadakseen maailman parhaat pelaajat mukaan olympiajäille.

– Koska olympialiikkeen kiinnostus nähdä NHL-pelaajat mukana olympialaisissa on ollut ilmiselvää, IIHF on vahvistanut kattavansa täysin pelaajien vakuutus- ja matkustuskulut, kuten oli myös viime olympialaisissa, Kansainvälisen olympiakomitean puhemies Mark Adams kertoo Reutersille.

”Olympialiike ei voi kohdella NHL:ää muita paremmin”

Tässä kohtaa voisikin kuvitella, että NHL:n komissaarina toimiva Gary Bettman, joka siis ajaa työtehtävässään puhtaasti seuraomistajien etua, olisi ilmoittanut NHL:n olevan näillä puheilla mukana. Mutta mitäpä vielä, NHL asetti vain lisää vaatimuksia ehdoiksi osallistumiselleen.

– Tällä kertaa NHL-seurojen omistajat ovat asettaneet normaalia enemmän markkinointiin liittyviä ehtoja IOC:lle ja koko olympialiikkeelle, Adams jatkaa.

– NHL kuitenkin tiedostaa täysin, ettei olympialiike voi kohdella NHL:ää yhtään sen paremmin kuin kansainvälisiä urheiluliittoja tai muita ammattilaisliigoja, jotka liittyvät olympialaisiin.

Viime viikolla Kansainvälisen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel sanoi, että mikäli NHL ei lähde nyt mukaan olympialaisiin, tulee paluu vuonna 2022 olemaan hyvinkin haastava tehtävä. Tämän asian vahvistavat myös Adamsin puheet, sillä hän paljasti NHL:lle tarjotun sopimuksen yksityiskohtia.

– Olympialaiset antavat maailmanlaajuisen näkyvyyden jääkiekolle. Tarjous seuraavien kaksien olympialaisten, vuosien 2018 ja 2022, osalta on pöydällä. Me olemme edelleen toiveikkaita, että yhteisymmärrys tullaan löytämään.

NHL:n yksi vaatimusehdoista on se, että se saisi niin sanotun pääsponsorin aseman ja pääsisi sitä kautta markkinoimaan olympialaisia omilla alustoillaan.