Yhdysvaltain naisjääkiekkoilijat onnistuivat laittamaan maansa jääkiekkoliiton polvilleen ja saivat siten haluamansa läpi.

Naisten MM-turnaus käynnistyy tänä perjantaina. Vielä ennen eilistä oli epävarmaa, millaisella kokoonpanolla Yhdysvaltain naisten maajoukkue tulee osallistumaan turnaukseen.

Maan kirkkaimmat naisjääkiekkoilijat nimittäin kieltäytyivät pelaamasta turnauksessa, ellei heille aleta maksaa pelaamisesta kiinteää palkkaa. Vaatimus onkin täysin ymmärrettävä, sillä heillä ei ole oikeasti ollut mahdollisuutta harjoittaa jääkiekkoa täysipäiväisesti ammatikseen.

USA Hockey, kuten Yhdysvaltain Jääkiekkoliiton nimi kuuluu, piti tiukasti kiinni omasta linjastaan. Sikariportaan edustajat olivat nimittäin ilmoittaneet marssittavansa MM-jäille junioripitoisen maajoukkueen, mikäli naispelaajat eivät suostu pyörtämään vaatimuksiaan.

Mutta.

Naiskiekkoilijat eivät antaneet periksi. He olivat valmiita menemään asiansa kanssa päätyyn saakka ja lopulta liitto oli se, joka joutui nöyrtyä. Yhteisymmärrys löydettiin eilen ja turnauksessa tullaan näkemään parhaat mahdolliset naispelaajat.

Samalla naiskiekkoilijat näyttivät, että heillä on munaa haastaa päättäjät – niin sanotut herra isoherrat – ja pitää kiinni omista vaatimuksistaan, omista oikeuksistaan.

Ennen kaikkea he näyttivät malliesimerkin siitä, millainen valta pelaajilla edelleen on käsissään.

Hyssyttelykulttuurin aika on ohi – aika laittaa hurrikaani pyörimään

Nyt tätä samaa esimerkkiä voisivat lähteä noudattamaan myös NHL-pelaajat.

Me kaikki olemme kuulleet kyllästymiseen saakka siitä, miten NHL ei ole lähdössä mukaan ensi vuoden olympiaturnaukseen ja vain muutamia soraääniä on kuulunut.

Kaikkein voimakkaimmat kannanotot on kuultu suorat sanat ladelleelta Philadelphia Flyersin Jakub Voracekilta sekä Washington Capitalsin venäläiskapteeni Alexander Ovechkinilta, joka on jo hyvissä ajoin ilmoittanut lähtevänsä olympiaturnaukseen, tuli siihen lupaa tai ei.

Edellä mainitusta kaksikosta Ovechkin onkin saanut ymmärrystä varsin korkealta taholta, sillä Capitalsin omistava Ted Leonsis on luvannut tukea supertähtensä päätöstä. Hän on kaikessa yksinkertaisuudessaan perustellut päätöksensä itselleen sillä, että Ovechkin on antanut niin paljon seuralle ja nyt on heidän aika antaa jotain takaisin.

Muutama soraääni ei kuitenkaan riitä.

Hyssyttelynomaisia ”kyllä meidän pitäisi saada osallistua” -kommentteja kuulee aivan liian monelta suunnalta, mutta nyt olisi aika kaivaa ne samat munaskuukkelit esille kuin Yhdysvaltain naisilla.

Pelaajien olisikin nyt käytettävä hyödykseen sitä jättimäistä valtaa, joka heillä on olemassa – NHL ei ole mitään ilman pelaajiaan.

Ennen kaikkea pelaajien (NHLPA) olisi sovittava yhtenäinen linjaus siitä, millaisia kommentteja he tulevat jatkossa olympialaisten suhteen antamaan ja tämän linjauksen tulisi olla äärimmäisen jyrkkä. Kaikki paine olisi nyt lykättävä NHL:n päättäjien suuntaan, ja kun pelaajat tekisivät tämän, niin myös fanit seuraisivat perässä.

Lopulta NHL:n omistajat löytäisivät itsensä sellaisen hurrikaanin keskeltä, ettei heillä olisi mitään muuta mahdollisuutta, kuin myöntyä pelaajien tahtoon.

Tietenkin työehtosopimus rajoittaa pelaajien toimia, mutta se ei estä heitä avaamasta suutaan. Fanit taas voisivat ruveta boikotoimaan NHL-pelejä – herranjestas, miksi ei vaikka pidettäisi mielenosoituksena ”oma olympiatauko” tämän kevään pudotuspelien aikaan.

Veikkaisinpa, että päättäjien osalta polvet alkaisivat notkumaan melko nopeasti, kun tulot romahtaisivat yhdessä hetkessä ja edessä olisi valtaisa määrä negatiivista medianäkyvyyttä.

Itse asiassa tässä on turha luetella sen enempää erilaisia tarjolla olevia keinoja, sillä kaikki tietävät, että niitä on olemassa. Tässä kohtaa kyse onkin vain ja ainoastaan siitä, uskalletaanko ne keinot ottaa käyttöön.

Tässä hetkessä kaikki valta on siis pelaajilla. Nyt on heidän aikansa astua esiin ja laittaa päättäjät nöyrtymään edessään, aivan kuten Yhdysvaltain naiskiekkoilijat tekivät.

Me jääkiekon ystävät seuraamme kyllä perässä.