Boston Bruinsin suomalaisvahti Tuukka Raskin viime aikojen otteet eivät ole olleet sieltä parhaasta mahdollisesta päästä.

Kokenut suomalaisvahti on pelannut kuluvan kuun aikana yhdeksän ottelua. Hän on torjunut niissä vain kolme voittoa, hävinnyt viimeiset neljä ja viimeisten viiden ottelun osalta hänen torjuntaprosenttinsa on jäänyt peräti neljästi alle lukeman 90.

Itse asiassa Raskin laskenutta tasoa kuvastaa kaikkein parhaiten se, että All Star -tauon jälkeen hän on voittanut 16 pelaamastaan ottelusta vain kahdeksan ja hänen torjuntatilastot tuolta ajalta ovat 89,20/2.91, kun taas Khudobin on voittanut molemmat pelaamansa ottelut, torjuntaprosentin ollessa 92,00 ja päästettyjen maalien keskiarvon 1.98.

Kaiken kukkuraksi Rask joutui jättäytymään lievän alavartalovamman vuoksi sivuun joukkueensa viime ottelusta New York Islandersia vastaan, mikä oli ehkä Bruinsille koko kauden tärkein ottelu. Ja, kun Anton Khudobin kävi suomalaisen tuuraajana torjumassa joukkueelleen voiton, alkoi Raskin ailahtelevaisen vireen ihmettely siirtyä jo hänen ykkösvahdin aseman kyseenalaistamiseen.

Bruinsin päävalmentajaksi kesken kauden nostettu Bruce Cassidy kuitenkin tyrmää moiset puheet hyvin nopeasti. Khudobinia peluuttaessaan Bruins ei yksinkertaisesti halunnut ottaa riskejä Raskin kohdalla, pienen vamman vuoksi.

– Raskilla oli tänään (maanantaina) hyvät harjoitukset. Keskustelin hänen kanssaan ja katsotaan millainen hänen olonsa on, kun hän herää huomisaamuna. Hän on meidän ykkösvahti, joten me emme voi ottaa riskejä hänen kanssaan, Cassidy paaluttaa CSNNE:n haastattelussa.

– Hän on numero 1 ja hänen terveytensä on meille todella tärkeää. Kun hän ilmoittaa olevansa fyysisesti valmis, sitten teemme päätöksen hänen pelaamisen suhteen.

”Olen pelannut todella paljon”

Tässä kuussa 30 vuotta täyttänyt suomalaisvahti on aloittanut kuluvan kauden aikana kaikista NHL:n maalivahdeista kolmanneksi eniten otteluita. Tarkalleen ottaen startteja on tilillä 59 ja niistä Rask on voittanut 33.

– Hän on kaveri, joka on pelannut tällä kaudella todella paljon jääkiekkoa. Hän ei ole yli satakiloinen maalivahti, joka kestää kaikki pelit ja kaiken sen työmäärän joka vuosi. Me tiedämme sen.

– En aio asettaa hänen kohdalleen kuitenkaan mitään rajoituksia (pelimäärien osalta), mutta me luultavasti ylipeluutimme häntä alkukaudesta ja tässä vaiheessa kautta taakka käy yhä raskaammaksi jokaiselle pelaajalle, joka on pelannut liikaa.

Vaikka Raskin otteet ovatkin viime aikoina olleet selkeästi alkukautta heikommalla tasolla, huokuu suomalainen ainakin puheidensa perusteella itseluottamusta.

– Se (maanantai) oli hyvä päivä kaukalossa. Tunnen oloni hyväksi. Katsotaan, että mikä päätös Nashville-otteluun tehdään, mutta tänään oloni oli hyvä.

– Jokaiseen otteluun tulee laittaa paras mahdollinen kokoonpano, enkä ollut missään nimessä pelikunnossa (viime ottelussa). Tähän aikaan vuodesta jokainen tällainen päätös on vaikea, mutta olen pelannut todella paljon ja loukkaantumisia tapahtuu.

– Tietenkin henkilökohtaisella tasolla pelin jättäminen väliin oli rankkaa, mutta tässä ei ole kyse yhdestä tai kahdesta pelaajasta. Tämä on joukkuepeli ja olen luottavainen pudotuspelipaikan suhteen, kunhan pelaamme samalla tavalla kuin viime pelissä. Se oli upeaa katsottavaa.